HDP'li Muş Milletvekili Mensur Işık ve Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in kadınlara yönelik şiddetine ilişkin Özgür Kadın Hareketi açıklama yaptı. Açıklamada, HDP'li erkek vekillerin saldırısının kabul edilemeyeceği belirtildi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Muş Milletvekili Mensur Işık'ın eşine şiddet uyguladığı ve partisinden istifa eden HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. MA'nın haberine göre “Erkek egemen zihniyetin sistematik saldırıları karşısında binlerce yıldır örgütlü direniş çizgisini güçlendiren, büyüten ve adım adım özgür, eşit bir yaşamı inşa eden kadınlara yönelik sindirme, yıldırma her dönem izlenen bir politika olmuştur” denilen açıklamada, kadınlarına yönelik hiçleştirme, metalaştırma politikalarının AKP-MHP koalisyonu tarafından bugün derinleştirildiği kaydedildi. https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/hdp-kadin-meclisi-tuma-celik-hakkinda-aciklama-yapti/

"HDP'Lİ ERKEKLERİN SALDIRISI KABUL EDİLEMEZ"

“Saldırılar, ister karşısında mücadele ettiğimiz güçler tarafından gelsin, ister birlikte mücadele ettiğimiz yapılardaki erkekler içinden gelsin, nereden gelirse gelsin kadın özgürlük hareketi ilkesel duruşundan vazgeçmediğini sürekli ortaya koymuştur” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında, şunlar kaydedildi: “Son olarak HDP vekil grubundan Muş ve Mardin'in erkek vekilleri üzerinden açığa çıkan kadına dönük saldırılar, kadın özgürlük mücadelemiz açısından kesinlikle kabul edilemezdir. Kaldı ki HDP'nin ilke ve programına karşıt durum olduğu açıktır. HDP Kadın Meclisinin daha ilk günden kadın ilkelerine yakışır tavrı, aylardır geliştirdikleri 'Kadın mücadelesi her yerde' çıkışına yakışır bir tutumdur. Ortaya konulan duruş kadın hareketi olarak bizi bir nebze rahatlatmıştır. İnanıyoruz ki orada kadın ilkeleri ile siyaset iddiasında olan kadın arkadaşlarımızın parti içinde açığa çıkan bu vb. saldırılar karşısında sonuç alıcı tutumlar sergileyeceklerdir. Çünkü aylardır geliştirdikleri ve dikkat çekici olan 'Kadın mücadelesi her yerde' kampanyasının bir amacı da budur. Nereden gelirse gelsin, kadına dönük saldırılara karşı kadın mücadelesini güçlendirmek, kadın örgütlü gücünün ortak tutumudur.”

"AKP-MHP BU OLAYI KARŞI SALDIRIYA DÖNÜŞTÜRÜYOR"

Olayın kamuoyuna yansımasıyla AKP ve MHP bloğunun kadın, çocuk ve topluma dönük soykırım siyasetinin üstünü örtmek için saldırıya dönüştürdüğüne işaret edilen açıklamada, “Bu durumlar, diğer yandan AKP-MHP faşist bloğunun kadına ve çocuklara ve topluma dönük tecavüz ve soykırım siyasetinin üstünü örtmenin çirkin saldırılarına dönüştürülmektedir. Çirkini çirkinlikle gericiliği gericilikle ve kadına dönük soykırım operasyonları ile kadına dönük katliam ve tecavüzü meşru kılmanın gerekçesi haline getiremez ve aklayamazsınız. Kendini aklamaya çalışan saray iktidarı bilmelidir ki; kadın katliamcılarına, istismar, taciz ve tecavüz suçu faillerine karşı uygulanan cezasızlık ve aklama politikaları yürütenler, kadının örgütlü gücüne yönelik karalama kampanyaları ile kendini temize çıkaramayacaktır. İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırarak, infaz yasası ile katilleri, taciz ve tecavüz faillerini tahliye edenleri çok iyi tanıyor ve biliyoruz. Kadın özgürlüğü için yola çıkanlar olarak diyoruz ki; kadına dönük tüm bu saldırılar karşısında esas çözüm daha fazla kadın örgütlü mücadelesi daha fazla kadın özgürlükçü demokratik siyaseti yaratmaktır. Diyoruz ki, kadın mücadelesi her yerde, değişim ve özgürlük için sende ayağa kalk” ifadeleri yer aldı.