Türkiye'de son 24 saatte en az 4 kadın erkekler tarafından katledilirken, en az 3 kadın da erkekler tarafından ağır yaralandı.

Derleyen: Esra Tokat
İçişleri Bakanlığı 1 ayda 24 kadının katledilmesiyle ve 545 bin 579 kadının güvenlik için acil çağrı uygulamasını kullanmasıyla övünürken; bir yandan kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, AKP tarafından tekrar tekrar hedef haline getiriliyor. Tüm bunlar devam ederken ise Türkiye'de son 24 saatte günde en az 4 kadın erkekler tarafından katledilirken, en az 3 kadın da erkekler tarafından ağır yaralandı.

KADINLAR, BERABER OLDUKLARI TARAFINDAN KATLEDİLDİ

Kadınlardan 3'ü beraber olduğu erkekler tarafından, bir kadın ise boşandığı erkek tarafından katledildi. Kadınlardan birisi ise hakkında uzaklaştırma kararı bulunan erkek tarafından katledildi. Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi Zaviye Mahallesi’nde dün gece uzaklaştırma kararına rağmen bir kadın, evli olduğu erkek tarafından katledildi. İzmir'in Dikili ilçesinde de yaşayan Çilem Kılıç isimli kadın, boşandığı erkek Alper Gül tarafından öldürüldü. Kadın cinayeti faili Gül, Kılıç’ın annesi ve komşusunu da yaraladı. Denizli’de üniversite öğrencisi Tuğba Tokbaş, Eray Hakver tarafından öldürüldü. Hakver, olayın ortaya çıkmasının ardından emniyete giderek olayı itiraf etti. İzmit’te boşanma aşamasında olduğu kadının evine gelen Veysel Özkan, Serap Özkan ve oğlu Suat Özkan’ı öldürdü. Adana’nın Seyhan ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde yaşayan 23 yaşındaki N.G., evli olduğu erkek olan 26 yaşındaki S.G’yi kesici alet ile ağır yaraladı. Haberlerin detaylarına aşağıdan ulaşılabilir: Malatya’da uzaklaştırma kararına rağmen kadın cinayeti https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/malatyada-uzaklastirma-kararina-ragmen-kadin-cinayeti/ İzmir’de bir kadın boşandığı erkek tarafından öldürüldü https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/izmirde-bir-kadin-bosandigi-erkek-tarafindan-olduruldu/ Üniversiteli Tuğba, Eray Hakver adlı erkek tarafından öldürüldü https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/universiteli-tugba-eray-hakver-adli-erkek-tarafindan-olduruldu/ Boşanma aşamasında olduğu kadını ve oğlunu öldürdü https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/bosanma-asamasinda-oldugu-kadini-ve-oglunu-oldurdu/ Adana’da bir kadın evli olduğu erkek tarafından saldırıya uğradı https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/adanada-bir-kadin-evli-oldugu-erkek-tarafindan-saldiriya-ugradi/

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, AKP tarafından tekrar tekrar hedef haline getiriliyor. Ancak ‘Toplumsal Cinsiyet’ kavramının tanımını yapan ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyan İstanbul Sözleşmesi, kadınların yaşam hakkının korunması için oldukça önemli. İstanbul Sözleşmesi’nin en önemli özelliği, biyolojik veya hukuki, ailevi bağ olup olmadığına bakılmaksızın ev içi şiddetin (örneğin eski veya mevcut eşler, evlilik dışı partnerler, birlikte ikamet edilen aile fertleri, akrabalar veya birlikte ikamet edilen başkaları tarafından yöneltilen şiddetin) ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin standartlar öngören ve Avrupa ülkelerini hukuki olarak bağlayan ilk belge olmasıdır.