Cinsel saldırıda bulunduğu 18 yaşındaki İpek Er'in ölümüne neden olmakla suçlanan ve 'nitelikli cinsel saldırı' suçlaması ile hakkında dava açılan Uzman Çavuş Musa Orhan tahliye edildi. Mahkemenin verdiği tahliye kararı sonrası Musa Orhan dün akşam tutuklu bulunduğu cezaevinden salıverildi.

Siirt Başsavcılığı, Uzman Çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğradıktan sonra intihar girişiminde bulunan ve 33 gün sonra hayatını kaybeden İpek Er ile ilgili açıklama yapmış, açıklamada “Yargılamayı yapacak mahkemeden şüphelinin tutuklanması talep edilmiştir. Mahkemenin başsavcılığımızın talebi hakkında karar vermesi beklenmekte olup yargılama süreci devam etmektedir” denilmişti. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi Musa Orhan hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarmış, kararın ardından da Musa Orhan, Siirt İl Emniyet Müdürlüğü’ne teslim olmuştu. Emniyetteki işlemlerinin ardından Siirt 1. Ağır Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Orhan’ın tutuklanmasına karar verilmişti. https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/cinsel-saldiri-faili-musa-orhana-en-az-12-yil-hapis-istemi/

MAHKEME TAHLİYE KARARI VERDİ

Musa Orhan’ın avukatı Dr. Mehmet Erkan Akkuş, tutuklama kararına itiraz etti. Avukat Akkuş, itiraz dilekçesinde müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını öne sürdü. İtirazı Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. Hürriyet'in haberine göre; Mahkeme, Avukat Akkuş’un itiraz dilekçesinde belirtilen hususları yerinde görerek Orhan’ın tahliyesine karar verdi. Karar kısa süre içinde Orhan’ın tutuklu bulunduğu cezaevine ulaştı. Cezaevi idaresi kararla birlikte Musa Orhan’ı serbest bıraktı.

SAVCILIK TAHLİYEYE İTİRAZ ETTİ

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da failin tutuklanması gerektiğine ilişkin itirazda bulunduğu öğrenildi.

SİİRT BAROSU DA İTİRAZ EDECEK

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Uzman Çavuş Orhan’ın tahliye edilmesine tepki göstererek, tahliye kararına itiraz edeceklerini ve Orhan’ın tekrar tutuklanması gerektiğini söyledi. Dilek, şunları vurguladı: “Bizim ve Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi Musa Orhan’ın tutuklanmasına karar verdi. Avukatının bu karara itirazı üzerine dün akşam saatlerinde Musa Orhan tahliye edildi. Baro başkanlığı ve Kadın Hakları Komisyonu olarak süreci yakından takip ediyoruz. Musa Orhan Siirt’e hakkında ‘nitelikli cinsel saldırı suçundan açılan dava kapsamında tutuklandı. İntihara teşebbüs soruşturması da Batman’da devam etmektedir. Siirt’teki mahkeme tutuklamanın tedbir niteliğinde olması gerekçesiyle tahliyesine karar vermiş. Süreci takip ediyoruz. Karara itiraz ve tekrar tutuklama talebinde bulunacağız. Mahkemenin neye göre karar verdiğini bilemiyoruz. Mahkeme ‘rıza’ olayı üzerinden düşünmüş olabilir. Hukuki anlamda ne yapmamız gerekiyorsa yapıyoruz. Umarız bu karar tekrar değerlendirilir ve Musa Orhan tutuklanır.”

SOSYAL MEDYADA TEKRAR TUTUKLANSIN TALEBİ

Cinsel saldırıda bulunduğu 18 yaşındaki İpek Er'in ölümüne neden olmakla suçlanan Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tahliye edilerek, dün akşam tutuklu bulunduğu cezaevinden salıverilmesinin ardından #MusaOrhanTutuklansın etiketi Twitter’da TT oldu. https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/aile-bakanligi-musa-orhan-davasina-mudahil-olmak-icin-dilekce-verdi/

İNTİHAR ETMİŞTİ

Siirt’te uzman çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğradıktan sonra, Batman’da intihar girişiminde bulunan 18 yaşındaki İpek Er, 18 Ağustos’ta tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

İpek Er’in ölümüne ilişkin soruşturma Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülüyor. Musa Orhan’a yönelik ‘nitelikli cinsel saldırı’ davasının ilk duruşması ise önümüzdeki Ekim ayında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Öte yandan, olay sonrası, Jandarma Genel Komutanlığı da Orhan’ın açığa alınması kararı vermişti. https://dokuz8haber.net/toplumsalcinsiyet/cinsel-saldiri-faili-uzman-cavus-musa-orhan-tutuklandi/

SAVCILIĞIN TAHLİYE KARARINA İTİRAZINA RET

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Orhan’ın tahliye kararına ilişkin itirazı, Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. İtirazın reddedilme gerekçesi ise, kararın kesinleşmiş olması olarak açıklandı.