Yemeksepeti'nin sahibi olduğu Banabi deposunda çalışan bir kişi, 14 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulundu. Tarafların iddialarına göre, kız çocuğunun aynı depoda çalışan 3 kişiye durumu anlatması üzerine, bu 3 kişi istismarcıyı darp etti ve ardından durumu yönetime bildirdi. Ancak yönetim istismarı ortaya çıkaran bu kişileri görüntüleri silmeye zorlayıp istifaya zorladı. Nevzat Aydın ve Yemeksepeti ise açıklamalarında kurum kültüründe darp olmadığını, olayı öğrendikleri anda adli mercilere bildirdiklerini söyledi ve istismarcı ve onu darp eden 3 kişiyi bu sebeple işten çıkardıklarını açıkladı. Ancak ne Yemeksepeti ne de Nevzat Aydın, açıklamalarında örtbas ve istifaya zorlama iddialarına değindi.

İstanbul Maltepe'de bulunan Yemeksepeti'nin sahibi olduğu Banabi deposunda, D.K. isimli çalışanın 14 yaşında bir çocuğu taciz ettiğini öğrenen ve bunun üzerine tacizciyi darp edip yönetime bildiren üç çalışan işten atıldı. Deponun bulunduğu mahallede yaşayan çocuk, 3 çalışanın yanına giderek yaşadığı tacizi anlattı. Çalışanlar durumu bölge sorumluları, müdürlere ve şeflerine iletti, sonrasında da kamera kayıtları incelendi. Kamera kayıtlarında D.K.'nın çocuğa yönelik cinsel istismarı görüldü. Bunun üzerine firma tacizi ortaya çıkaran üç depo çalışanını işten uzaklaştırdı.

YAŞANANLARI ÇEKTİKLERİ VİDEO İLE ANLATTILAR

Çalışanlar, süreci sosyal medyadan çektikleri video ile şöyle aktardı: "Biz olayı ortaya çıkardıktan sonra bize uzaklaştırma verdiler. Bu süre içinde bizi tekrar depoya çağırıp '25/2 madde'sinden işten çıkaracaklarını, sicilimize işlememesi için istifa etmemizi söylediler. Biz bu durumu kabul etmeyince hiçbir alacağımızın olmadığına dair kağıtlar imzalatmaya çalıştılar." https://twitter.com/parangobey/status/1295609707894366208?s=20 Depo çalışanları olayı saklamak isteyen firmanın orada bulunmayan çalışanlara imza attırarak şahit göstermeye çalıştıklarını söyledi. Daha sonrasında firmanın ellerinde bulunan ses kayıtlarını ve videoları silmeleri için baskı yaptıklarını anlatan 3 depo çalışanı, "Yaklaşık 2 bin kadın çalışanın bulunduğu bu firmada bu olay çözülmeden videoyu silmeyeceğim" diyerek baskılara karşılık verdiklerini söyledi.

"FİRMA OLAYI AİLEYE ANLATMADI"

Olayla ilgili firmanın tacizci çalışanı koruduğunu söyleyen işten atılan 3 çalışan, küçük kızın yaşadıklarını öğrenmelerine rağmen ailesine hiçbir şekilde haber verilmediğini, kızın ailesinin olayı 3 çalışandan öğrendikten sonra firmanın olayı aileye anlattığını aktardı. Firma avukatları olaydan 15 gün sonra aileyi arayıp ellerinden ne gelirse yapacaklarını söylemesi üzerine ailenin "bize niye 15 gün sonra haber verdiniz?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı. İşten atılan 3 depo çalışanı son olarak "Yemeksepeti Banabi firması bu olayı örtbas etmeye çalışıyor ama ne biz ne de kızın ailesi bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

YEMEKSEPETİ AÇIKLAMA YAPTI

Yemeksepeti'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada istismarın adli mercilere hemen bildirildiği ve istismarcı ile kendisini darp edenlerin iş akitlerinin feshedildiğini belirtti. https://twitter.com/yemeksepeti/status/1295654968653946880?s=20

NEVZAT AYDIN'DAN DA AÇIKLAMA

Konuyla ilgili olarak Yemeksepeti kurucusu ve ortağı Nevzat Aydın da açıklama yaptı. Aydın, Twitter'dan yaptığı açıklamada, tıpkı Yemeksepeti gibi örtbas iddialarına ve çalışanların istifaya zorlanmalarına dair bir değerlendirmede bulunmadı. Bu kişilerin darptan dolayı işten çıkarıldığını ve sürecin hukuk çerçevesinde sürdürüldüğünü savundu.