Fenerbahçe’nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho geçtiğimiz günlerde İstanbul’a iniş yapmıştır. Tüm dünyanın ve Türkiye’nin konuştuğu bu transferde dikkat çeken bir nokta da Mourinho’nun Tosyalı Holding’e ait uçakla Türkiye’ye gelmesidir. Bu gelişmenin ardından kullanıcılar Tosyalı Holding hakkında araştırma yapmaya başlamıştır. Peki, Tosyalı Holding kimin? Detaylar haberimizde…

Tosyali Holding Kimin 5

Tosyalı Holding Kimin?

Tosyalı Holding’in temelleri 1952 yılında Hacı Şerif Tosyalı tarafından atılmıştır. Tosyalı Holding 9 metrekarelik bir dükkanda soba-boru ve kazan-kova imalatıyla üretim hayatına başlamıştır. Bu atölyeyi Holding’e dönüştüren isim ise Hacı Şerif Tosyalı'nın oğlu Fuat Tosyalı’dır.

Tosyalı Holding’in kurucusu Fuat Tosyalı, günümüzde Tosyalı Holding’ yönetim kurulu başkanlığı görevini de yürütmektedir. Kısaca Tosyalı Holding kimin sorusunun cevabı Tosyalı ailesi olarak cevaplanabilir. Tosyalı Holding CEO’luk görevini ise Dr. Suhat Korkmaz yürütmektedir.

Tosyali Holding Kimin 6

Fuat Tosyalı Kimdir?

Tosyalı Holding kimin sorusunun cevabını öğrenen kullanıcılar Fuat Tosyalı’nın hayatını da merak etmektedir.

Fuat Tosyalı, 1961 yılında Hatay'da doğan Türk iş insanı ve Tosyalı Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Babası Hacı Şerif Tosyalı'nın 1952 yılında 9 metrekarelik bir dükkanda başlattığı soba-boru ve kazan-kova imalatıyla başlayan işte, 1967 yılında henüz ilkokuldayken çırak olarak çalışmaya başlamıştır. Tosyalı, 1988 yılında aile üyeleriyle birlikte Tosyalı Metal A.Ş.'yi kurmuştur. Tosyalı Metal'in ardından Tosyalı Demir Çelik A.Ş. ve Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş.'yi kurarak demir-çelik sektöründe hızla büyümüştür.

Fuat Tosyalı evli ve 4 çocuk babasıdır. Fuat Tosyalı 2007 yılında Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen Ekonominin Şeref Kürsüsü’nde "Yılın İş Adamı" ödülüne layık görülmüştür. Dünya Gazetesi'nin 2010 yılında düzenlediği Ekonominin Şeref Kürsüsü’nde bu kez "Yılın Yatırımcısı" olarak ödüllendirilmiştir. Ayrıca MÜSİAD'ın, 21. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kurumsal İlişkiler Komisyonu Başkanlığı görevine getirilmiştir.

Tosyali Holding Kimin 3

Fuat Tosyalı Serveti

Mourinho transferinin ardından gündeme gelen Tosyalı Holding, Fuat Tosyalı’nın serveti de merak konusu haline geldi. Mourinho’nun Tosyalı Holding’e ait uçakla İstanbul’a inmesinin ardından gözler Tosyalı Holding’e çevrildi.

Fuat Tosyalı serveti ne kadar sorusunun cevabı şu şekildedir:

Ekonomist dergisinin yaptığı araştırmaya göre Tosyalı ailesi ve ailenin başındaki Fuat Tosyalı’nın serveti yaklaşık olarak 2-2,5 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Yine aynı araştırmaya göre bu servet Tosyalı ailesini Türkiye’nin en zengin 17. ailesi yapmaktadır.

Tosyali Holding Kimin 2

Tosyalı Ailesi Kimdir?

Tosyalı ailesi, Tosyalı Holding’i kuran ailedir. Tosyalı ailesi aslen Hatay’lıdır. 1952 yılında İskenderun'da Şerif Tosyalı tarafından temelleri atılan Tosyalı Holding, soba borusu ve kovası üreten küçük bir imalathane ile mütevazı bir başlangıç yapmıştır.

Girişimci ruhuyla yola çıkan Şerif Tosyalı'nın çocukları da ticarete atılarak 1988 yılında ilk şirketleri Tosyalı Metal Ticaret'i kurmuştur. Tosyalı ailesi zamanla çalışmalarını ilerleterek Türkiye’nin en zengin ailelerinden biri olmuştur.

Tosyali Holding Kimin4

Tosyalı Holding Tarihçesi

Tosyalı Holding kimin sorusunu cevapladıktan sonra biraz da şirketin tarihçesi hakkında bilgi verelim.

Şerif Tosyalı, 1952’de kurduğu demir çelik atölyesi ile büyük bir holdingin temellerini atmıştır. Yıllar geçtikçe Tosyalı Ailesi'nin yeni nesilleri de ticarete atılarak ailenin başarısını sürdürmüştür. 1988 yılında ilk şirketleri Tosyalı Metal Ticaret'i kuran aile, 1993 yılında Tosyalı Demir Çelik ile metal sektörüne giriş yapmıştır. Bu önemli adımın ardından 1996 yılında Tosyalı Dış Ticaret ve 1998 yılında Tosçelik kurulmuştur.

1998 yılında bünyesinde bulunan tüm şirketler Tosyalı Holding çatısı altında birleştirilmiştir. Bu sayede aile şirketi, kurumsallaşma yolunda önemli bir adım atarak Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri olma yolunda ilerlemeye başlamıştır.

Tosyalı Holding'in başarısı sadece Türkiye ile sınırlı kalmamıştır. 2012 yılında Japonya'nın önemli çelik üreticilerinden Toyo Kohan ile ortaklık anlaşması imzalayarak Osmaniye'de uluslararası anlamda faaliyet gösteren bir şirket olan Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş. kurulmuştur.

Son olarak 22 Haziran 2021 tarihinde kamyon, otobüs ve askeri araç üreticisi BMC'nin Ethem Sancak ve Öztürk Ailesi'nin elinde bulundurduğu %50,1'lik çoğunluk hissesini satın alarak Tosyalı Holding, sektördeki gücünü ve etkisini daha da genişletmiştir.

Tosyalı Holding Şirketleri

Tosyalı Holding kimin sorusuna cevap verdikten sonra Holding’in bünyesinde bulunan şirketlere de göz atalım…

Günümüzde Tosyalı Holding birçok farklı şirketten oluşmaktadır. Yurt içi iştirakleri ile oldukça güçlü bir Holding olan Tosyalı Holding büyümeye devam etmektedir.

Tosyalı Holding şirketleri aşağıdaki gibidir:

  • Cebelibereket Enj. İht. End.
  • Körfez Green Hidrojen Enj
  • Marmara Sınai ve Tic. Ytr
  • Tosyalı Gübre Sanayi AŞ.
  • Tosyalı Filyos EBY A.Ş.
  • Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş.
  • Tosyalı Demir Çelik San. A.Ş.
  • Tosyalı Filmaşin ve İnşaat Demir Üretim San. A.Ş.
  • Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi A.Ş.
  • Tosyalı Entegre Demir Çelik Üretim Sanayi Anonim Şirketi
  • Tosyalı Elektrik Enerjisi Toptan Satış İth. İhr. A.Ş.
  • Tosyalı Dış Ticaret A.Ş.
  • Tosyalı Denizcilik ve Liman İşletmeciliği A.Ş.

Tosyalı Holding Ortakları Kim?

Tosyalı Holding yurt dışına açılan Türk holdinglerin başında gelmektedir. Tosyalı Holding uzun yıllardır Japon Toyo Kohan, ABD’li Harsco firmaları ile üç ayrı tesiste başarılı iş ortaklıkları yürütmektedir.

Tosyalı Holding Borsada Var Mı?

Tosyalı Holding’e yatırım yapmak isteyenler borsada olup olmadığını merak ediyor. Tosyalı Holding borsada var mı sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

Tosyalı Holding halka açık bir şirket değildir. Bu sebeple hisseleri borsada işlem görmemektedir. Kısaca şirketin hisseleri borsada alınıp satılamaz