Donald Trump'a yönelik suikast girişimi, ABD'de bireysel silahlanma konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Ülkede "silahlanma hakkı" olarak bilinen yasada, "Düzenli bir milis gücü, hür bir eyaletin güvenliği için zorunlu olduğundan halkın silah bulundurma ve taşıma hakkı ihlal edilmeyecektir" ifadesi kullanılıyor.

Eyalet Kanunlarında Yer Alıyor

Trump'ın suikast girişimine maruz kaldığı yer olan Pensilvanya eyaleti, on yıllardır silah satışlarında alıcıların geçmişine dönük kontroller yapılmasını zorunlu tutuyor. Bu kontrollerde, alıcıların suç ve akıl sağlığı, aile içi şiddet ve uyuşturucu kullanım geçmişleri gibi konulara bakılıyor. Pensilvanya, 2018'de, silahları aile içi istismarcılardan uzak tutmak için güçlü hükümler içeren bir yasa çıkardı ancak eyalette hâlâ birkaç temel silah yasasının eksik olduğu belirtiliyor.

Eyalette, 21 yaş ve üstü kişiler, ateşli silah taşıma ruhsatı için başvuru yapabiliyor. İptal edilmediği sürece 5 yıl geçerli bu ruhsat, kişilerin üzerlerinde veya bir araçta gizlenmiş olarak ateşli silah taşımalarına izin veriyor.

Eyaletin resmi internet sitesine göre, Pensilvanya'da 1 Temmuz itibarıyla ateşli silah taşıma ruhsatı izni 1 milyon 638 bin 341 iken, spor için avlananlara verilen izinler ise 10 bin 335 olarak kaydedildi.

Yaş Sınırı ve Geçmişe Dönük Kontrol Sorunu

Pensilvanya'da Trump'a yapılan suikast girişiminde kullanıldığı belirtilen AR tipi yarı otomatik tüfek de dahil olmak üzere uzun namlulu silah (tüfek, pompalı, yarı otomatik tüfek) satın almak için asgari yaş 18, kısa namlulu silahları satın alma yaşı ise 21.

Eyalette tek seferde satın alınabilecek silah sayısında herhangi bir sınırlama yokken mühimmat satışına ilişkin de neredeyse hiçbir düzenleme bulunmuyor. Uzun namlulu silahların ruhsatsız satıcılar tarafından satışlarında ise alıcıların geçmişine dönük kontroller yapılmıyor.

"En Silah Yanlısı Başkan Olmaktan Gurur Duyuyorum"

Donald Trump, 2023 yılının Nisan ayında İndiana eyaletinde düzenlenen Ulusal Tüfek Derneği'nin (NRA) etkinliğinde konuşmuştu. Trump silah edinme yasasının toplu silahlı saldırıların sebebi olmadığını savunurken, "silah sahiplerinin haklarını savunma ve genişletme" sözü vermişti.

Washington'ın demokrat yönetimini, ruh sağlığı bozuk bireylerin saldırılarını önlemek için yeterli güvenlik önlemi almamakla suçlayan Trump, radikal silah kontrolünün gündeme alınmasını da eleştirmişti.

ABD Anayasası'nın ikinci maddesiyle güvence altına alınan silah edinme yasasını, "Beyaz Saray'da savunan, en silah yanlısı başkan olmaktan gurur duyduğunu" belirten Trump, ABD içinde silah edinme hakkını kısıtlamaya çalışan Biden yönetiminin Afganistan'da ağır silahları Taliban yönetimine bırakmasındaki çelişkilere de değinmişti.