YEREL

TSKMB Genel Başkanı Uysal’dan su isyanı

TSKMB Genel Başkanı Uysal, “Tarımı sürdürebilmek için 3 faktör önemlidir: Birincisi insan, ikincisi toprak ve üçüncüsü de sudur. Bunlardan birisi yoksa orada hayat yoktur. Suyun değeri kuyular kuruyunca anlaşılır. Kuyular kurumaya başladı. Türkiye'de değil dünyada başladı” diye konuştu.

Abone Ol

Haber: Ahmet ÜNSAL/ Manisa

Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği Sürdürülebilirlik Tarım Konferansı'na katılan Türkiye Sulama Kooperatifi Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, insanoğlunun suya karşı acımasızca israfa yönelik tutumuna isyan etti.

Uzun yıllardır suyun var olmasıyla ilgili sürdürdüğü mücadeleleri ile bilinen TSKMB Genel Başkanı Uysal, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara Büyükşehir Konferans Salonu'nda düzenlediği konferansta salonunda yerel yönetimlerde gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik tarım konferansında ‘Suuuu’ diye feryat eden konuşmada bulundu. Uysal, konuşmasından önce sinevizyon gösterimiyle sunum yaptı.

Uysal yaptığı konuşmasında da, “Gündeme gelince gıdaya erişmek ve tarımı sürdürebilmek için 3 faktör önemlidir: Birincisi insan, ikincisi toprak ve üçüncüsü de sudur. Bunlardan birisi yoksa orada hayat yoktur. Sadece su sadece insan ve sadece toprak tek başına bir anlam ifade etmez. Bunlardan en önemlilerinden biri de su. Bunu da tasarruflu kullanmamız gereklidir. En ucuz su tasarruf edilen sudur” dedi. 

“FİLOZOF THOMAS FULLER'İN SÖZÜYLE SUYUN ÖNEMİNİ ANLATTI”

Başkan Uysal; filozof Thomas Fuller'in sözüyle devam ederek sürdürdüğü konuşmasında; “Suyun değeri kuyular kuruyunca anlaşılır. Kuyular kurumaya başladı. Türkiye'de değil dünyada başladı. Bunun sonu küresel ısınma ve kuraklıktır. İlim adamları 2050'den başlayarak 2040, 2035 ve şimdi 2025'ten bahsediyorlar Bugün Türkiye küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkelerin başında gelmektedir. Küresel ısınma geçici değil kalıcıdır. Bu yüzden radikal önlemler almak kaçınılmazdır. Önlemlere gelince; Tarımda fiziki planlama yapmak kaçınılmazdır. Türkiye'nin ne kadar arazisi varsa tespit edilip ürüne göre değil de suya göre ürün deseni seçtirilmelidir. Üreticiye ekeceği alan belli olduktan sonra su hesap edilmeli ve bir daha ilave su verilmeyeceği bildirilmelidir. Bunun için de tarımda köklü bir fiziki planlama yapılması gerekmektedir.

Çiftçilerimizim ve Sulama Kooperatiflerimizin en büyük gideri elektriklerdir. Biz Sulama Kooperatifleri olarak , suyun gramını elektriklerle elde edebiliyoruz. Senede 2,5 milyar kilowatt saat elektrik kullanıyoruz. Bunun için ilk çalışmamız 2010 yılında Ticaret Bakanlığı ile başladı. 2013 yılında Amasya, Gümüş Hacı köyü ‘Güneş Enerjisini’ kurduk. Diğerleri Antalya, İzmir ve Aydın bölgesi oldu. Fakat özel şirketler mani olup bunu durdurdular. Ben bu işlemleri yaparken kanuna aynı şartlarla sulama kooperatiflerde bu işlevi yapabilirler ibaresi koydurmuştum. 
Bu konuda ilk önce İzmir Belediyesi ile başladık. Bergama Belediyesinden 100 dekar İzmir-Aydın…. 130 dekarınıda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ferdi Zeyrek’le konuştum, ilgisine teşekkür ederim çok yakın davrandılar. Bu konuda yardımlarını esirgemeyeceklerini tahmin ediyorum. Biz bu konuda Enerji SA şirketiyle de anlaştık Manisa gölet ve barajları ‘Yüzer Güneş Enerjisi Sistemlerini’ kurmaya başladık. İlk Kavaklıdere Sulama Kooperatifiyle devam ediyoruz.”

“RUS VE ORTA DOĞU SAVAŞLARI DA BİTEBİLİR. AMA DUYARSIZ KALINAN ÇEVRE ZAMANLA BİZİM SONUMUZU HAZIRLAYACAKTIR"

Başkan Uysal Tarımsal destekler konusunda; “Tarımsal Destekler 2023 yılında merkez birliğimizin de katılımları ile %50elektriklerde ve kooperatiflerimizin masraflarımızın karşılanmasında hibe desteği sağlanmıştır.Bu senede aynı desteğin verilmesi için girişimlerimiz devam etmektedir.Bu konuda Sayın Bakanımızla bizzat konuştum ilgi göstereceğini söyledi. Bakanlık bünyesinde de görüşmelerimiz devam etmekte olup henüz bir netice sağlanamamıştır. 

Bu konuda hiç parti ayırt etmeksizin, sayın milletvekillerimizle görüşmelerimiz olmuş olup, konuyu meclise getirilmesi için Amasya Milletvekilimiz Raşit Karagöz tarafından 18/08/2024 tarihinde komisyona havale edilmiştir. 

Katılmış olduğu bakanlıktaki toplantısında; Dünya Bankası Projesi kapsamında sulama kooperatifleri de başta olmak üzere; mevcut sulama tesislerin ‘Akıllı Sulama Sistemlerin’ dönüşümü için hibe desteği verilecektir. Hibe oranı henüz netleşmemekle beraber yüzde 50’nin üzerinde olması beklenmektedir. Hibe programı 2025 yılında başlayacaktır.Sonuç olarak şunu söylemek isterim ki; Ekonomik sorunlar çözülebilir, siyasi istikrarsızlıklar giderilebilir, hatta Rus ve Orta Doğu savaşları da bitebilir. Ama duyarsız kalınan çevre zamanla bizim sonumuzu hazırlayacaktır."

Uysal, sözlerini Mevlana’nın "Su gibi düğümsüz olun" diyerek tamamladı.