Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilekiz'in "Enflasyon verilerinin asılsız olduğu" gerekçesiyle TÜİK'e karşı açtığı dava görülmeye devam ediliyor. Dava kapsamında mahkeme tarafından TÜİK'ten 1 Ocak 2024 - 30 Haziran 2024 tarihleri arasına ait enflasyon oranının hesaplanmasına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin istenmesi üzerine kurum verileri ''şifreli flaş bellekle'' mahkemeye gönderdi.
Dava Emekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından "TÜİK'in enflasyon verilerinin asılsız olduğu" iddiasıyla Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açıldı. Mahkeme, davada ara karar kurarak TÜİK'ten 1 Ocak 2024 - 30 Haziran 2024 tarihleri arasına ait enflasyon oranının hesaplanmasında esas alınan tüm bilgi ve belgelerin bir örneğini talep etmişti.
TÜİK, söz konusu belgeleri mahkemeye bir flash bellek içinde iletti. TÜİK açıklamasında, "Tamamen kurumun özgün eseri olması nedeniyle üçüncü kişilere karşı koruma yöntemleri ile erişim kontrollü, çoğaltma kontrolü mekanizması kapsamında incelendikten ve işi bittikten sonra Kurum Başkanlığına iade edilmek üzere kapalı zarf içinde şifresi ile birlikte manyetik ortamda (flash bellek) ekte sunulmuştur" ifadelerine yer verdi.
Mahkemeye hala gönderilmeyen veri ve belgeler var
TÜİK'ten mahkemeye gönderilen verilerde eksikler de var. Buna göre gönderilen verilerde geleneksel yöntem dışında derlenen barkod verileri ve internetten veri kazıma yöntemiyle elde edilen fiyat verilerinin ilgili iş yerlerinden ikili protokoller neticesinde alındığını öne sürerek, “5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun 13. Maddesinden tanımlanmış olan veri gizliliği ilkesi nedeniyle bu verilerin kullanıcılar ile paylaşılması mümkün değildir” açıklamasını yaptı ve bu verileri mahkemeye göndermeyi reddetti.
Davanın avukatı Ali Erdem Gündoğan, "Mahkemenin istemiş olduğu verileri biz de inceleyeceğiz. Enflasyon hesaplamalarına ait verilerin tam olarak verilmiş olup olmadığını inceleyeceğiz. Mahkeme bilirkişi incelemesi yaptıracak" dedi.