Tunus İnsan Haklarını Savunma Birliği, El-Bawsala İnsan Hakları Direniş Örgütü ile Tunus Haklar ve Özgürlükler Derneğinin de aralarında bulunduğu 11 STK, aylardır tutuklu yargılanan siyasi, aktivist, iş insanı ve gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle ortak açıklama yaptı.

"Siyasi tutukluların aileleriyle dayanışma mesajı" verilen açıklamada, “Hak ve özgürlüklerin korunması, masumiyet karinesine saygı ve adil yargılanma hakları adına yetkililerden ‘devlet güvenliğine karşı komplo kurmak’ davasından yargılananların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, söz konusu davanın ülkedeki siyasi ve ekonomik krizi daha da derinleştirdiği ifade edildi.

- "Devlet güvenliğine karşı komplo kurmak” soruşturmasında onlarca kişi tutuklandı

Tunus'ta 11 Şubat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş insanlarını kapsayan gözaltı operasyonları düzenleniyor. Bu operasyonlar kapsamında birçok muhalif cezaevine konuldu.

Bir toplantıdaki sözleri nedeniyle "halkı iç savaşa yönlendirmek" suçlamasıyla 17 Nisan'da evine baskın yapılarak gözaltına alınan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi de ulusal ve uluslararası arenadaki tepkilere rağmen 48 saatlik polis sorgusunun ardından tutuklanmıştı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurma" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan ötürü gözaltına alındığını söylemişti.

Muhalefet ise soruşturmayı siyasi olarak niteliyor ve Said'i demokrasiye aykırı hareket etmekle suçluyor.

(AA)