Dönemin Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde kentin Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde bir basın açıklamasının ardından katledildi.

Eşi Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin dava hakkında TBMM'de söz alan CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, şunları dile getirdi:

Tahir Elçi davasının 12 Haziran günü muhtemelen son duruşması yapılacak. Ölüm kırık bir kol saati olarak evimize geldi dediğimiz günün üzerinden 9 yıl geçti. Bu 9 yılın sonunda hakkı teslim edilmiş bir vatandaş olarak yargının tarafsızlığına güvendiğimi inandığımı dile getiren bir konuşma yapmayı çok isterdim... Hepimizin bildiği üzere bir minarenin ayakları altında bir zulüm yaşandı. İlk duruşmamda konuşmamda bir alıntı ile başlamak isterim.  Adaletin gerçekleşme olanağı bu salondadır. Onu gerçekleştirme yükümlülüğü de bu makama düşmektedir.

"BAHAR AYINDA ANCAK TUTANAK TUTULDU"

Aynı zamanda bu makamın yükümlülüğünü yerine getirirken objektif olduğu kanısına uyandırmak zorunluluğu vardır. Oysa değerli arkadaşlar vicdan ve empati gibi önemli iki değerden yoksun bu makam bizi sudan bahanelerle dışarıya atmakla tehdit etti. Yargılama süreci ile ilgili ipuçları vermek dışında başka bir şey değildi bu yaptıkları. Taleplerimizin sınırını bilin. Taleplerinizin sınırını bilin. Minvalinde bir ipucuydu aslında. Gandi'nin bir sözünü hatırlatmakta fayda var. Her türlü mahkemeden daha yüksek bir mahkeme var o da vicdandır.

O diğer bütün adalet sistemlerinin üzerindedir. Devam eden duruşmalarda arkadaşlar, taleplerimizin büyük bir çoğunluğu reddedildi. Yargılama sürecinin sıhhatle yürütülmesinin olanağı yoktu çünkü Kasım ayında yaşanmış bir cinayetin binbir bahane ile keşif tutanak tutulmamış. Olayın üzerinden kar geçmiş kış geçmiş bahar ayında ancak tutanak tutulabilmişti.

Polis memuru olayı baştan sona kayıt altına alırken vurulma anına her ne hikmetse kayıttan çıktığı yönünde ifade verdi. Kayıt yaptığı kamerada 12 saniyelik bir boşluğun olduğunu da burada belirtmekte fayda var. Civardaki dükkanlarda kayıt yapan kameralar her ne hikmetse her tarafı tıkır tıkır tır kaydederken  olayı yaşandığı vurulma anının olduğu yerin kayıt altına alınmadığı dükkanın o yöne bakan kamerasının bozuk olduğu yönünde tespitler yapıldı.

"FAİLİ MEÇHULLARIN VESİKASIDIR"

Bunu da sizin takdirlerinize bırakıyorum. İngiltere'den gelen rapordan olmamış olsun.  Bu dava hakkında konuşmayacak konuşma konuşamayacaktık. Tahir Elçi cinayeti bu ülkedeki faili meçhul cinayetlerin vesikasıdır kısacası. Grubumuzun Tahir Elçi cinayetinin araştırma önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

"YAŞASIN KÜRT VE TÜRK KARDEŞLİĞİ"

Bunu da hatırlatmakta fayda var. Suçluları koruma mekanizması bu çatının altında da ne yazık ki devam etmeye devam ettiğine tanık olduk. Bunca adaletsizliğe rağmen zalimden saf yana saf tutmayan ilk günden bu yana acımızı paylaşan Kürt Türk ayrımı olmadan yanımızda yer alan topluluğumuza güvendiğimiz için umutluyuz. Hak ettiğimiz adalet tecelli etmeyip de davamızın toplumu vicdanına teslim ettiğini de burada bildirmek isterim...Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği kahrolsun şiddet demeye devam edeceğim"