Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın İyonya Denizi'nde kara sularını 12 mile çıkarma açıklamalarına "Ege'de yapamazlar, bu savaş nedenidir" karşılığını verdi.

Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarma isteğine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu savaş sebebidir" dedi.

İYONYA İÇİN ALINAN BİR KARAR

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, geçen çarşamba günü Yunanistan parlamentosunda yaptığı konuşmada, ülkesinin batısında yer alan İyonya Denizi'ndeki karasularını 6 milden 12 mile çıkaracaklarını açıklamıştı. Bu uygulamayı, komşu ülkelerle arada en az 24 deniz mili mesafenin olduğu diğer denizlerde de hayata geçirebileceklerini ifade eden Mitsotakis, Türkiye ile kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge konuları konusunda diyaloğa hazır olduklarını da dile getirmişti. Mitsotakis'in açıklamalarını değerlendiren Çavuşoğlu, "Ege'de 12 mile çıkaramazlar, Meclisimizin yıllar önce aldığı karar geçerlidir, bu savaş nedenidir" ifadelerini kullandı.

LOZAN'DA BAĞLANDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Ege'de 12 mil kararının savaşa sebebiyet vereceğini söyledi. Karasuları konusunun Lozan Antlaşması'nda karara bağlandığını ve bunun Yunanistan için Ege Denizi'nde 3 mil olduğunu belirten Oktay, Atina'da dile getirilen karasularını 12 mile çıkarma fikri ile hakkında, "Çıkardığın zaman ne olacak? Şuradan aşağısına Türkiye inemeyecek. Ege'den aşağıya senin gemilerin, turistsen teknelerin, balıkçıysan balıkçı teknelerin, ticaret yapıyorsan buradan Karadeniz'den geçen, Marmara'dan geçen gemilerin açık denizlere inemeyecek demek. Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?" ifadesini kullandı.

12 MİL TARTIŞMASININ TARİHİ

1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni imzalamayan Türkiye, 1995'te TBMM'de alınan kararla Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkarmasını 'casus belli' yani savaş nedeni olarak kabul edeceğini açıklamıştı. Türkiye, Yunanistan'la deniz sınırının, dolayısıyla iki ülkeye ait kıta sahanlığının sınırlarının henüz bir anlaşmayla belirlenmediğini vurguluyor. Ankara ayrıca Yunanistan'ın Doğu Ege Adaları'nı, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması hükümlerine aykırı şekilde silahlandırdığına dikkat çekiyor. Yunan Parlamentosu, 1 Haziran 1995 tarihinde kendi stratejisine uygun olan bir zamanda, Ege'de kara sularını 12 deniz miline çıkarma hakkını saklı tuttuğunu ilan etti. Yunanistan'ın Ege Denizi'nde karasularını 12 deniz miline çıkarması Ege Denizi'nin yüzde 40'ını oluşturan Yunan karasuları büyüklüğünü yüzde 70'e yükseltecek, açık deniz alanının büyüklüğünü yüzde 51'den yüzde 19'a düşürecektir. Nihayetinde Türkiye'ye Ege Denizi'nin yüzde 10'undan daha az bir alan kalmış oluyor.