EMEK DÜNYASI

Türkiye’de emek maliyeti’nin yıllara göre değişimini

Doğrulukpayı, Türkiye’de personel maliyetlerinin (emek maliyeti) yıllara göre değişimini araştırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre emek maliyetlerinin, şirketlerin üretim değerlerine ve katma değere kıyasla son yıllarda gerileme eğiliminde olduğu görülüyor.

Abone Ol

Türkiye’de asgari ücretin belirlenme dönemlerinde en çok tartışılan konulardan biri de çalışan maliyetleri oluyor. Son yılların en yüksek yıllık enflasyon oranları yaşanırken, çalışan maliyetlerindeki değişim ve bunun tüketici fiyat endeksi artışına etkisi merak edilen konuların başında geliyor.
Doğrulukpayı Türkiye’de personel maliyetlerinin (emek maliyeti) yıllara göre değişimini araştırdı.


İstatistiklere göre şirketlerin personel maliyetinin üretim değerine oranı yüzde 10,4’le son 11 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.


Ekonomik faaliyete göre personel maliyetinin üretim değerine oranına bakıldığında en büyük farkın yüzde 2,2 ile “elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı” alanında olduğu görülüyor. Bu faaliyeti yüzde 5,2 ile “kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor” ve yüzde 7,2 ile “imalat” takip ediyor.


Emek maliyeti, katma değere oranla da düşüş içerisinde. 2021 yılına ait yüzde 37,16 oranı son 12 yılın en düşük seviyesine tekabül ediyor.


DİSK-AR’ın raporuna göre, Türkiye’de özel sektörde asgari ücret civarında (yüzde 10 komşuluğunda) çalışanların oranı yüzde 64,7. 2005 yılında aylık ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2,2 katıyken, 2020 yılına gelindiğinde bu fark 1,7 katına gerilemiş bulunuyor.