AXA, uluslararası kamuoyu şirketi Ipsos'a 'Ruh Sağlığı Raporu 2024" adlı bir araştırma yaptırdı.
Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'daki 16 ülkenin her birinden bin kişiye ruh sağlığı durumu soruldu. 2023'teki çalşmaya göre; sadece Filipinler'de azalma oldu. Türkiye'de de yüzde 8 artış görüldü.
BU YAŞ GRUBUNDAKİLER İÇİN VERİLER ENDİŞE VERİCİ
Ruh sağlığının nesiller arası bir sorun olduğu ortaya kondu. 18 ila 34 yaş arasındaki gençlerin psikiyatrik sorunlardan muzdarip olma olasılığı daha yüksek.
Özellikle İrlanda, Türkiye ve ABD'de 18-24 yaş arası gençler için geçerli. ABD ve Türkiye 25-34 yaş grubundakilerin durumu daha da endişe verici.
DEPRESYON, FOBİLER, TRAVMALAR
Rapora göre, 18-24 yaş arası tüm katılımcıların yüzde 43'ü ruhsal bir hastalığı olduğunu belirtiyor. En sık dile getirilen hastalıklar ise katılımcıların yüzde 22'sinin muzdarip olduğu depresyon ve yine yüzde 22'sini etkileyen fobiler veya travma sonrası stres bozukluğu/posttravmatik stres bozukluğu (TSSB/PTSD) gibi anksiyete bozuklukları.
Daha yaşlı anket katılımcılarında ruhsal hastalıklar daha az yaygın: 65 ila 75 yaş arasındakilerin sadece yüzde 14'ü depresyon, anksiyete bozuklukları ve benzer ruhsal rahatsızlıklardan muzdarip.
DW Türkçe'nin haberine göre; kadınlar, kendilerini erkeklerden daha sık psikiyatrik rahatsızlıklardan muzdarip olarak tanımlıyor. Anketin yapıldığı 16 ülkenin tamamı için geçerli.
KENDİNE TEŞHİS KOYAN ORANI
Peki, katılımcıların verdikleri bilgiler somut bir temele mi dayanıyor yoksa sadece o anda kendilerini nasıl hissettiklerini mi yansıtıyor? Örneğin Almanya'daki katılımcıların yüzde 57'sine bir psikolog ya da psikiyatrist tarafından hastalık teşhisi konulmuş. Yaklaşık yüzde 17'si da pratisyen hekimler tarafından teşhis konulduğunu belirtiyor.
İnternet üzerinden ya da başka kaynaklardan araştırmak yapmak suretiyle kendilerinin ruhsal bir hastalığı olduğunu düşünen Almanların oranı yüzde 16'da kalıyor. Diğer ülkelerde kendi kendine teşhis koyanların oranı çok daha yüksek: Örneğin Filipinler'de yüzde 60, Türkiye'de ise yüzde 36.