GÜNDEM

Türkiye’nin uyuşturucuda geçiş ülkesi olma rolü büyüyor

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) bugün tarihinde ilk kez Küresel Kokain Raporu yayınladı. Rapor, küresel kokain arzının rekor seviyelere ulaştığını ve koka ekiminin 2020'den 2021'e kadar yüzde 35 arttığını gösteriyor.

Abone Ol

Raporda, kokaine talebin de arttığı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı birçok ülke ve bölgede kokain sevkiyatı ve kullanıcılarında istikrarlı bir artış görüldüğü belirtiliyor.

Rapor, kokain pazarının Amerika'da ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde oldukça yoğunlaşmış olmasına rağmen, Afrika ve Asya'da güçlü bir genişleme potansiyeli olduğu konusunda uyarılar içeriyor.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, kokain kaçakçılığının da yeni merkezler, rotalar, gruplar ve usullerle çeşitlendiğini belirtiyor. Rapora göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Güneydoğu Avrupa ve Afrika'daki bazı ülkeler ve özellikle de Batı ve Orta Afrika ülkeleri uyuşturucunun sevkiyatında giderek daha artan oranda kilit geçiş bölgeleri olarak kullanılıyor.

Raporda, Türkiye’nin geçiş ülkesi olma rolünün son yıllarda giderek arttığı belirtilerek, “Güneydoğu Avrupa kokain sevkiyatında geçiş bölgesi konumunu pekiştiriyor. Türkiye'nin kokain için bir geçiş ülkesi olma rolü, son yıllarda büyüyor. 2014 yılından bu yana, Türkiye’de ele geçirilen uyuşturucunun miktarı 7 kat arttı ve 2021'de 2,8 tonluk rekora ulaştı. Türkiye’ye gelen kokainin bir kısmı Batı Afrika'dan geçerek Türkiye'ye ulaşıyor. Kokain sevkiyatının bir kısmı da doğrudan Latin Amerika'dan geliyor. Türkiye’ye sevk edilen kokain Balkanlar ve Karadeniz üzerinden Avrupa pazarına taşınıyor” denildi.

Raporda, kokain kaçakçılığının, COVID-19 pandemisinden kaynaklı yavaşlamanın ardından arttığı, dünya genelinde kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilen kokain miktarının da paralel bir şekilde yükseldiği belirtiliyor. 2021’de ele geçen kokain miktarının yaklaşık 2 bin tona ulaşarak rekor seviyelere çıktığı kaydediliyor.

Raporda, kokain ticareti yapan suç örgütleri ve bu örgüklerin izledikleri yöntemler de incelendi. Geçmişte Kolombiya'nın koka yetiştirilen bölgelerinin çoğunu kontrol eden FARC gerillalarının yerini diğer suç örgütlerinin alması için fırsat oluştuğu belirtildi.

UNODC İcra Direktörü Ghada Waly, küresel kokain arzındaki artışın herkesi yüksek alarm durumuna geçirmesi gerektiğini belirterek, "Kokain pazarının genişlemesi tehlikeli bir gerçektir. Suç örgütlerinin rekor düzeylerdeki üretimi endişe verici. Hükümetler yayınladığımız bu son rapordaki bulguları iyice incelemeli, endişelerimize ses vermeli” dedi.

UNODC Araştırma ve Analiz Şubesi Başkanı Angela Me, raporda suç örgütleri tarafından kullanılan rotalar, sevkiyat ve satış ağları hakkındaki en son bilgi ve eğilimlerin de yayınlandığını belirterek, kokain üretimi ve kaçakçılığıyla baş etmede kanıta dayalı stratejileri desteklemenin önemini vurguladı.