Mepanews'te yer alan habere göre; Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili dört komitesine gönderdiği ve kamuoyuna açıklanmayan gizli bir mektuba göre, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçağı satın almasının, bu uçakların sadece NATO ittifakı amaçları doğrultusunda kullanılması ve Yunan adaları üzerinde uçuş yapmaması şartına bağlı olduğunu belirtti.

Mektupta, bu koşulun ihlal edilmesi halinde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sorunun çözümü için inisiyatif alacağı ve sorunun çözülmemesi halinde F-16 programının sonlandırılacağının taahhüt edildiği ifade ediliyor.

Benzer bir durum Ankara'nın Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasıyla ilgili olarak da yaşanmış ve Türkiye'nin ortak üretici ülke olduğu F-35 programından çıkarılmasına neden olmuştu.

Bu koşulların Ankara tarafından yerine getirilip getirilmeyeceği, Türk-Yunan ilişkilerinde gerilimin azaldığı mevcut dönemde olmasa da gelecekte belli olacak.