TÜSİAD'in Ankara'da yaptığı toplantıda YİK Başkanı Tuncay Özilhan söz aldı. Toplantıda, açılış konuşmasını yapan YİK Başkanı Tuncay Özilhan, ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki makasın giderek kapandığını belirtti.

Tuncay Özilhan, uygulanan ekonomik programa da güçlü bir destek vererek, “Altı ay öncesine kadar daha umutluyuz. Yeni ekonomi yönetimiyle, piyasalarda güvenin yükseldiği bir döneme girdik. Son 10 yılda öngörülebilirliğin azaldığı ve oynaklığın arttığı bir ortamda Mayıs ayından itibaren geleneksel politikalara dönüldü. Ekonomimiz ihracat ve yatırıma değil, tüketime dayalı bir politikaya oturmuştu. Aşırı tüketime dayalı büyümenin sağlıksızlığı görüldü” dedi.

"Şimdi bir dengelenme süreci başlamış durumda"

Yüksek enflasyonın geçmiş dönemde büyümenin yapısını bozduğunu söyleyen Özilhan, "Ekonomimiz ihracat ve yatırıma değil, yüksek tüketime dayalı bir politikaya oturmuştu. Şimdi bir dengelenme sürecinin başladığı dikkat çekiyor. Aşırı tüketime dayanan bir büyüme modelinin sürdürülebilir olmadığını biliyoruz" dedi. 

Nitelikli insan gücünde örülen sıkıntının son zamanlarda insan kaynaklarının tümüne yayıldığını ifade eden Özilhan, geniş işsizlik oranı yüzde 22'ler civarında dolandığını vurguladı. Ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki makasın giderek kapandığını belirten Özilhan, "Üniversite eğitiminde nitelik düşüşü ile üniversite ile lise mezunu arasındaki ücret makası da daralıyor. Bir tarafta gençlerimizin emeği var, diğer tarafta yasadışı yollara sapanların gözler önüne gelen yaşamları" dedi.