Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Cuma günü, 31 Temmuz'da İran'da İsrail'in düzenlediği bir suikast sonucu öldürülen Hamas'ın eski siyasi lideri İsmail Heniye hakkındaki davayı düşürdü.

UCM Savcısı Kerim Han, mahkemeden Heniye ile birlikte diğer üst düzey Hamas yetkilileri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmasını talep etmişti.

Ancak UCM'den yapılan açıklamada Heniye ile ilgili başvurunun “Heniye'nin ölümüyle değişen koşullar nedeniyle” 2 Ağustos'ta düşürüldüğü belirtildi.

Açıklamada, “Sonuç olarak, (mahkeme) Sayın İsmail Heniye aleyhindeki yargılamaları sona erdirmiştir” denildi.

Mahkeme halen Han'ın Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılması için yaptığı başvuruyu değerlendiriyor.

Han ayrıca Hamas tarafından Heniye'nin yerine atanan Yahya Sinvar ve Kassam Tugayları'nın askeri komutanı Muhammed Deyf için de yakalama emri çıkarılmasını istedi.

İsrail Muhammed Deyf'in 13 Temmuz'da Gazze'nin güneyinde düzenlenen bir hava saldırısında öldüğünü iddia ediyor. Hamas ise bu iddiaları reddederek Deyf'in görevinin başında olduğunu belirtti.

Han, Netanyahu ve Gallant'ı Gazze'de "sivillerin aç bırakılması", "yok edilmesi” ve "kasıtlı olarak sivil nüfusa yönelik saldırılar düzenlemek" dahil olmak üzere savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekle itham etti.

Üç Hamas lideri ise 7 Ekim'deki saldırılar sırasında Gazze'de ve İsrail'de "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle" itham edildi.