Kabine toplantısı ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafta sonlarında sokağa çıkma yasağını sürdürme kararı aldık. 17 Nisan 24.00'ten 19 Nisan gecesine kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, hafta sonlarında sokağa çıkma yasağını sürdürme kararı aldıklarını belirterek, “17 Nisan 24.00'ten 19 Nisan gecesine kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak” ifadelerini kullandı.

"EKİPMAN EKSİĞİMİZ YOK"

Salgınla mücadelede ekipman eksiklik olmadığını söyleyen Erdoğan, “Elbette Türkiye gibi 83 milyonluk bir ülkede böylesine büyük hizmetleri yürütmek kolay değildir. Mutlaka aksaklıklar oluyordur. Burada önemli olan aksaklığın yokluktan kaynaklanmamasıdır. Pek çok ülkede maske gibi ürünlerin sağlık personelinde tedarikinde dahi sorunlar yaşanıyor. Bu bakımdan hamdedecek bir konumda bulunuyoruz” dedi.

"HADIMKÖY'DE 100, DERİNCE'DE 250 YATAKLI YENİ HASTANE KURUYORUZ"

Yeşilköy ve Sancaktepe’de iki hastane yapılacağını açıkladıklarını hatırlatan Erdoğan, “Bunların çalışmalarına başladık. Ayrıca Hadımköy’de de 100, Derince’de 250 yataklı yeni hastaneler kuruyoruz. İnşası tamamlanan ve yatak kapasitesi 2 bin 862 olan Başakşehir Şehir Hastanemizin ilk kısmını 20 Nisan, ikinci kısmını 15 Mayıs’ta hizmete açıyoruz. Marmara Üniversitemize bağlı Pendik Araştırma Hastanesi de hasta kabulüne başlamıştır” diye konuştu.

"TEST SAYISINDA DÜNYA SIRALAMASINDA EN BAŞLARDAKİ GRUPTAYIZ"

Günlük test sayısının 34 bini geçtiğini belirten Erdoğan, “Günlük toplam test sayısında dünya sıralamasında en başlardaki grupta yer alıyoruz. Toplamda 410 binin üzerine çıktık. Test oranımız, vaka oranımız hamdolsun aşağı yönlü. Hasta sayısına göre ölüm oranının düşüklüğü bakımından da ön sıradayız” ifadelerini kullandı.

"GEREKSİZ KARGAŞANIN YAŞANMAMASI İÇİN ÖNLEM ALACAĞIZ"

31 şehirde alınan sokağa çıkma yasağına da değinen Erdoğan, “Yasağın açıklandığı ilk saatlerde kimi yerlerde yaşanan gereksiz kargaşanın yaşanmaması için gereken tedbirleri alacağız. Sahilleri, piknik alanlarını dolduracak vatandaşlarımızı virüs tehlikesinden korumak amacımızdır. Yaşanan olumsuzluklar bu gerçeği ortadan kaldırmıyor. İçişleri Bakanımızın bu konudaki sorumluluğu üstlenerek gösterdiği hassasiyeti takdirle karşılıyorum. Ancak istifasını kabul etmeyerek kendisinin görevini sürdürmesini istedik” dedi.

"17 NİSAN VE 19 NİSAN SAAT 24.00'E KADAR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANACAK"

Hafta sonları yasak kararının devam edeceğini belirten Erdoğan, “Hafta sonu sokağa çıkma yasağını önümüzdeki dönemde de sürdürme kararı aldık. 17 Nisan ve 19 Nisan saat 24.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını şimdiden vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum” diye konuştu.

BAZI GAZETELER ÜLKELERİNE ADETA SAVAŞ AÇTI

Erdoğan, açıklamasında medyayı hedef gösterdi: "Bu hadiseyi ve genel olarak salgın önlemlerini bahane eden kimi medya kuruluşları haberleri ve köşe yazarlarıyla hep yaptıkları gibi kendi ülkelerine karşı adeta savaş açmışlardır. Ülkemizin bu kritik dönemdeki mücadelesine katkı sağlamak yerine hepsi de yalan ve yanlış bilgilerle sürekli kin kusmak, virüsten daha tehlikeli bir hastalığın işaretedir. Her gün karanlık ve kirli zihniyetlerinin ürünü yayınlarla milletimizin kafasını bulandırmaya, gönlünü karartmaya çalışan bu tür hezeyanlara inanınız emin olunuz başka ülkelerde bir gün bile izin vermezler."

"BU MEDYA VE SİYASET VİRÜSÜNDEN KURTULACAĞIZ"

"Siyaset virüsü" tanımlamasıya siyaseti de hedef alan Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye’de demokrasinin istismarı, ideolojik bağnazlığın gözleri kör etmesi sorunu vardır. Milletimizin moralini bozmak için gece gündüz çalışanlar, terör örgütleri, medyası, siyasi teşekkülleriyle gün gelecek fitne ve nefret çukurlarıyla boğulup gideceklerdir. Bir dönem kendilerini ülkenin tek sahibi sanan hala da aynı kibirli tavırla hareket eden bu hastalıklı zihniyet sahiplerine diyorum ki, düşün artık milletin yakasından. Her darbenin, her vesayetin, her kargaşanın, her kaosun arkasında siz vardınız. Milletin değerlerine, mukaddesatına, onuruna yapılan her saldırının tetikçisi sizdiniz. Artık bu devir sona erdi. Ülkemiz sadece koronavirüsten değil aynı zamanda bu medya ve siyaset virüslerinden inşallah kurtulacaktır."

"KILIÇDAROĞLU DÜNYADAN BİHABER"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da yüklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "CHP Genel Başkanı’nın dün bir televizyon kanalından ne dünyadan ne Türkiye’den ne kendi belediyelerinden bihaber olduğunu gösteren sözlerinin takdirini de milletime bırakıyorum. Milletin gözünün içine bakarak bu kadar yalanı arka arkaya söylemek mitomani hastalığıdır. Bunu bir araştırsın, öğrensin. Umarım hekimlerimiz bu hastalığa da tez zamanda, kurduğu bir bilim kurulu var zaten, bilim kuruluyla karşılığını bulur. Buradan bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum: Türkiye Cumhuriyeti Devleti şartlar ne olursa olsun her bir vatandaşının can ve mal güvenliği gibi sağlık, gıda, temizlik malzemesini de sağlayacak güçtedir" diye konuştu.

"İSTİHDAMIN SÜRMESİ İÇİN TÜM İMKANLARIMIZI KULLANIYORUZ"

Sosyal yardımların nasıl halka ulaştırıldığını anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Cumartesi-Pazar günü Vefa Sosyal Dayanışma gruplarının nasıl ev ev dolaştıklarını gördünüz. Fırınlarımızın kamyonetleriyle nasıl vatandaşlarımıza ulaştığını gördünüz. İş bilenin kılıç kuşananındır. İstanbul’da 350 bin civarında araç bu çalışmalarıyla halka ulaştı. Bugüne kadar 4,5 milyona yakın vatandaşımıza doğrudan nakit desteği sağladık, sağlıyoruz. İstihdamın sürmesi için 3 ay boyunca işten çıkarmaların önüne geçiyoruz. Kısa çalışma ödeneğini devreye soktuk. Kısa çalışma ödeneğine yapılan 2 milyon başvurunun 700 bini sonuçlandırıldı. Bundan faydalanamayan veya ücretsiz izne çıkarılmış olan çalışanlarımıza da aylık 1170 lira maaş desteği vereceğiz. Çiftçilerimizi, hayvan yetiştiricilerimizi, gıda sektöründe faaliyet yöneten firmalarımızı desteklemek için tüm imkanlarımızı kullanıyoruz."

"ÖZEL BANKALAR HİÇ DE İYİ BİR İMTİHAN VERMİYOR"

Özel bankalara da yüklenen Erdoğan, salgın sınavını geçemediklerini ima ederek, şöyle konuştu: "Salgın sebebiyle dünyada yaşanabilecek tarım ve gıda ürünleri sıkıntısından Türkiye’nin etkilenmemesi için tüm tedbirleri alıyoruz. Kamu olarak tüm sektörleri desteklemek için tüm imkanlarımızı seferber ederken maalesef özel bankalar bu süreçte hiç de iyi bir imtihan vermiyorlar. Özel bankaların da üzerlerine düşenleri yapmasını bekliyoruz. Hamdolsun bu sancılı dönemi başarıyla geride bırakacak ekonomik altyapıya sahibiz. IMF programı başta olmak üzere ülkemizi mihnet altına sokacak hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğiz."

"KAMPANYADA 1 MİLYAR 612 MİLYON LİRA TOPLANDI"

"Biz Bize Yeteriz" kampanyasında ne kadar bağış toplandığı bilgisini de paylaşan Erdoğan, "Milletimiz Gazi Mustafa Kemal’in İstiklal Harbi’nde çıkardığı Tekalifi Milliye emirlerine sahip çıkarak fedakarlık yapmıştı. Bizbize Yeteriz yardım kampanyasına milletimiz aynı asil tavrı gösteriyor. Şu ana kadar 1 milyar 612 milyon lira olmuştur. Buradan milletimin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. Bir süre daha sabredeceğiz, ondan sonra hep birlikte feraha kavuşacağız. Acımızı birlikte kalbimize gömüyor, ümidimizi birlikte taze tutuyoruz. Sabrımızı da birlikte zafere dönüştürmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sizlere evde kalın, sabredin kurallara uyun derken nasıl zorluklarla karşı karşıya bulunduğunuzu elbette biliyoruz. Her vatandaşımızın sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. İnşallah az kaldı. Atalarımızın dediği gibi kara gün kararıp kalmaz."