2 Haziran, işçi sınıfının yaşamını en iyi anlatan yazarlardan birinin, Orhan Kemal’in ölüm yıl dönümü. Cenazesi Bulgaristan’dan getirilirken onu karşılayan işçiler şu pankartı asmışlardı: “Biz İşçiler Hatıran Önünde Saygıyla Eğiliyoruz.”

Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde başlayan ve 2 Haziran 1970'te Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da son bulan ömrü boyunca, 50'den fazla kitaba imza atı. Irgatların, işçilerin ve ekmek kavgasının yazarı oldu. Çocuk yaşlardan itibaren tarlalarda ırgatlık, fabrikalarda işçilik ve katiplik yapan Orhan Kemal, öykü ve romanlarında yoksul halkın, işçilerin hayatını gerçekçi gözlemlerle anlatır. Özdemir İnce onun için, “Orhan Kemal bizim Maksim Gorki'miz, İgnozio Silone'miz, Emile Zola'mızdır” der.

NAZIM İLE HAPİS YATTI

Abidin Dino'ya yazdığı bir mektupta “Benim yakınmaya hakkım yok. Şu dışarıda geçen insanlar, çoluğuna çocuğuna ekmek kazanmak için fabrikaya gitmeleri, beni kendi dertlerimi yazmamamı söylüyor" diyen Orhan Kemal, hayatını yoksul semtlerde, özellikle de Cibali Tekel Fabrikası’nın arkasındaki mahallede geçirdi. Çoğu eserini önce işçilere okudu, onların fikirlerini önemsedi. “Maksim Gorki ve Nazım Hikmet kitapları okumak” suçundan tutuklandı, cezaevine kondu. Cezaevinde kitaplarını okuduğu için ceza aldığı Nazım Hikmet ile tanıştı, birlikte hapis yattı. 1950’de İstanbul’a yerleşen, kitap ve makale yazarak geçimini sağlamaya başlayan Orhan Kemal, sayısız esere imza attı.

ESERLERİ FİLME ÇEKİLDİ

1966’da bir kez daha “komünizm propagandası” suçlamasıyla tutuklandı, bir ay sonra serbest bırakıldı. “Ekmek Kavgası”, “Çamaşırcının Kızı”; “72. Koğuş”, “Bekçi Murtaza”, “Önce Ekmek”, “Cemile”, “Bereketli Topraklar Üzerinde”, “Hanımın Çiftliği”, “Gurbet Kuşları” gibi pek çok edebi esere imza atan Orhan Kemal’in pek çok eseri sinema filmi ve televizyon dizisi olarak çekildi, tiyatrolar tarafından sahnelendi.

Usta yazar Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’de Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yaşamını yitirdi. Orhan Kemal’in cenazesi İstanbul’a getirilirken yolda cenazesini karşılayan işçiler, şu pankartı açtılar: “Biz İşçiler Hatıran Önünde Saygıyla Eğiliyoruz.”