Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Belarus'ta 60 gazetecinin tutuklanması ve 19'unun akreditasyonunun iptal edilmesi sonrasında hükümete, gazeteciler üzerindeki baskıya son vermesi çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, protestolar sırasında gazetecilere baskı uygulayan Belarus hükümetine baskıyı sonlandırma çağrısı yaptı.

60 GAZETECİ TUTUKLANDI

Belarus'ta Aleksandr Lukaşenko'nun kazandığı seçimlerin muhalefet tarafından tanınmaması üzerine başlayan gösterilerde 60 gazeteci tutuklandı. Tutuklamalar uzun sürmese de uluslararası medyaya bağlı 19 gazetecinin akreditasyonu iptal edildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, yaptığı açıklama ile Belarus hükümetini gazeteciler üzerindeki baskıları sonlandırmaya çağırdı.

AKREDİTASYONLAR İPTAL EDİLDİ

Ülkede protestoları takip eden ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek için sahada çalışan gazeteciler üzerinde ise baskı devam ediyor. Gösterilerin başından bu yana 60 gazeteci tutuklandı. Aralarında BBC, ZDF, AFP gibi basın kuruluşlarına mensup gazetecilerin de olduğu 19 basın mensubunun akreditasyonu iptal edildi.

"BASINI ENGELLEMEK SİYASİ KRİZİ ÇÖZMEZ"

RSF'nin Doğu Avrupa ve Orta Asya masası başkanı Jeanne Cavelier, "Yabancı medyanın keyfi ve yaygın tutuklamalar yoluyla gazetecileri çalışmasını önlemek mevcut siyasi krizi çözmeyecektir" dedi. Cavelier, "Bilgi boşluğu yaratmaya çalışan Belarus yetkililerini, gazeteciler aleyhindeki adli işlemleri durdurmaya, el konulan tüm materyalleri derhal iade etmeye ve gazetecilerin çalışmalarını engelleyen ceza kanunun 198. maddesine saygı göstermeye çağırıyoruz" çağrısını yaptı. Belarus, RSF'nin 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 153. sırada yer alıyor.