Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 23 Nisan Pazar gününden itibaren Sudan’dan tahliye edilen kişi sayısının 433’e çıktığı belirtildi.

Ürdün’ün Sudan’dan tahliye amaçlı kaldırdığı ve 90 kişinin bulunduğu beşinci uçakta Filistin, Irak, Suriye ve Eritre uyruklu kişilerin bulunduğu kaydedildi.

Sudan’dan havalanan uçak, başkent Amman'daki Marka sivil havalimanına indi.

Açıklamada, bir sonraki uçuşla Ürdünlü ve diğer ülke uyruklu 67 kişinin daha tahliye edileceği ifade edildi.

Ürdün, Pazar günü 4 askeri uçakla 343 Ürdünlü, Filistinli, Iraklı, Suriyeli ve Alman'ı Sudan'dan tahliye etmişti.

Ürdün 22 Nisan’da, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile koordineli olarak vatandaşlarını Sudan'dan tahliye etmeye başladığını duyurmuştu.

- Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre çatışmalarda 413 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 551 kişi yaralandı.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani" ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu. (AA)