Kısa Dalga yazarı Cengiz Erdinç, ikinci baskısını yapan “Overdose Türkiye” kitabında uyuşturucu kullanımının yaygınlığını Atık Su Raporu’yla ortaya koydu.

AYDIN, UŞAK VE BURSA AVRUPA ŞEHİRLERİ İLE BENZER SEVİYEDE!

Atık su analizleri, Aydın, Uşak ve Bursa'da metamfetamin kullanımının yüksek olduğunu gösteriyor. Bu iller, Çek şehirleri Ostrava, Brno ve Prag ile benzer seviyelerde.

Metamfetamin Kullanımında İlk 15 İl

  1. Aydın
  2. Uşak
  3. Bursa
  4. Samsun
  5. Gaziantep
  6. İstanbul
  7. İzmir
  8. Denizli
  9. Eskişehir
  10. Antalya
  11. Kocaeli
  12. Balıkesir
  13. Burdur
  14. Kayseri
  15. Isparta

Eroin Kullanımında İlk 15 İl

  1. Isparta
  2. Denizli
  3. Edirne
  4. İstanbul
  5. Uşak
  6. Tekirdağ
  7. Afyonkarahisar
  8. Antalya
  9. Burdur
  10. Van
  11. Eskişehir
  12. Kütahya
  13. Tokat
  14. Amasya
  15. Çorum

2021 Raporu: Eroin Kullanımı

2021 raporuna göre, eroinde ilk üç sırada Isparta, Denizli ve Edirne bulunuyor. Isparta, uyuşturucu kullanım suçlarında da ilk beş il arasında.

Kokain Kullanımı

Kokain, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi turistik şehirlerde yaygın. Ancak Bingöl’ün 84 miligramlık kullanımı dikkat çekiyor.

Ekstazi Kullanımı

Karaman ve Konya, ekstazi kullanımında öne çıkıyor. Karaman, Avrupa’nın ilk 20 şehri arasında yer alabilecek potansiyele sahip.

Esrar Kullanımı

Adıyaman, esrar kullanımında ilk sırada yer alıyor. Diyarbakır ise geleneksel kenevir üreticisi olmasına rağmen 32. sırada.

Cengiz Erdinç, Türkiye'de uyuşturucunun sadece büyükşehirlerde değil, Anadolu'nun içlerine de yayıldığını belirtiyor. Adli istatistikler, uyuşturucu kullanımı ve ticaretinde öne çıkan illerin organize suçlarda da dikkat çekici rakamlara sahip olduğunu gösteriyor.

Erdinç, kitabında yayımladığı raporu şöyle yorumladı:

“Türkiye atık su analiz verileri Avrupa’ya karşılaştırılamasa da her çeşit uyuşturucunun büyükşehirlerin ötesine geçip, Anadolu’nun içlerine yayıldığını gösteriyor. Tüm bu tespitlere rağmen atık su analizi tek başına uyuşturucu sorununu ortaya koymak için yeterli değil. Farklı verilerle desteklenmesi ve birleştirilmesi gerekiyor.

Adli istatistiklerde kullanım ve imal ve ticarette ilk sıralarda yer alan Elazığ, Kilis, Samsun, Aksaray gibi illerin atık su analizinde dikkat çekmeyen verilere sahip olduğunu hatırlamakta yarar var. Adli istatistiklerin gösterdiği bir başka önemli nokta uyuşturucu kullanımı ve ticaretinde öne çıkan Aydın, Bursa, Uşak gibi illerin organize suçun habercisi olan cinayet, yaralama, darp, gasp, yağma gibi suçlarda da dikkat çekici rakamlara sahip olması.”