Kahramanmaraş’ta yıkılan binalardaki ilk incelemelerde önemli bulgulara ulaşıldı. Kentte yapı denetim alanında çalışma yapan Mimar Ebutalip Ceren; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, depremin üçüncü gününden itibaren yurt genelinde memur ve belediye çalışanları ile bölgede hasar tespit çalışmalarına başladığını, bu kapsamda kendilerinin de Kahramanmaraş’ta mahalle krokilerini çıkararak en az hasarlı olan yerlerin tespitini yaptıklarını söyledi.


Tespitler sonucunda az ve orta hasarlı olan, kolon ve kiriş taşıyıcı sisteminde sıkıntı bulunmayan binalara elektrik ve su verildiğini, vatandaşların da artık yavaş yavaş evlerine geçiş planlaması yaptığını söyleyen Ceren, “Vatandaş hâlâ korkuyorsa, geçmiyorsa; girsin, eşyasını alsın, çıksın diye güvenli alanlar oluşturuldu” dedi.

“Çürük binalara ilişkin depremin ikinci günü ‘taksirli adam öldürme’ suçundan kamu davası açıldı. Önceki gece Kahramanmaraş’ta binası yıkılan müteahhitlerin hepsi alındı. Emniyet güçleri, içinde ölü olsun olmasın, kimin binası yıkıldıysa depremde kurtulan ve hayatta olan müteahhitleri ifadelerine başvurulması kapsamında gözaltına alıyor” bilgisini veren Ceren, yıkımın boyutuna ilişkin ise şunları söyledi:


“Enkaz kaldırılan yerlerden karot ve demir alınıyor. Projesi ile incelemeler yapılıyor. Dere mi, deniz kumu mu kullanıldığı, kolonda yeteri kadar donatı kullanılıp kullanılmadığı soruşturuluyor. Zaten çoğunda nervürsüz demir var, yani tırtıklı olmayan. 1999 öncesi yapılan binalar mevcut.