Medipol'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Çatal, hastalığa ilişkin uyarılarda bulundu.

Morton nöroma hastalığının ayak parmaklarının duyusunu alan sinirin ayak tabanındaki sıkışma olduğunu bildiren Çatal, şunları kaydetti:

"Bu sıkışmaya bağlı olarak kalınlaşma, genişleme meydana gelir. Görece olarak bu sıkışmayı daha da arttıran durumlar ortaya çıkar. Morton nöromanın ağrısı genelde 3'üncü ve 4'üncü tarak kemiklerinin altında özellikle taban bölgesinde ayak ökçesine doğru olur. Bazen bu ağrı ayak parmaklarına doğru da yayılabilir. Uzun süre ayakta kalma ve yürüme gibi aktivitelerle daha da artar. Uygunsuz ayakkabı seçimi de morton nöromaya sebep olur. Özellikle ön kısmı dar olan ayakkabıları giymek ayağın altındaki sinirleri sıkıştırıp kalınlaşmasına, aynı zamanda da morton nöroma hastalığına neden olur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor."

- "Çoğu zaman ayakkabı giymekte zorlanırlar"

Doç. Dr. Bilgehan Çatal, sert zeminlerde yürümenin morton nöromaya sebep olabileceğine işaret ederek, sert zeminde yürürken hastaların "ayaklarının altında çakıl taşı varmış hissiyatı olduğunu" söylediğini aktardı.

Hastaların çoğu zaman ayakkabı giymekte zorlandığını, uzun yürüyüş ve ayakta kalmak gibi durumlarda hastalarının ağrılarının daha çok arttığını vurgulayan Çatal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunların dışında morton nöroma olan hastaların teşhisi genellikle klasik hasta hikayesi ve fiziki muayeneyle teşhis edilir. Görüntüleme yöntemi şart değildir ama bu hastalık yumuşak doku problemi olduğu için yumuşak dokuyu gösteren tomografi ya da MR gibi tetkiklerle tanıyı doğrulayabiliriz. Örneğin, ayağın altında çakıl taşı varmış hissiyatı, ayağınızın altında bir ağrı ya da ayakkabı giydiğiniz zaman bu ağrının artması gibi uzun yürüme ve ayakta kalma sonrası bu ağrının artması gibi klasik hikayeniz varsa morton nöromadan bahsedebiliriz. Fiziki muayene bulgularınız, muayene sırasında özellikle morton nöromanın klasik yeri olan 3'üncü ve 4'üncü tarak kemiğinin uç kısmının altında muayene sırasında derin basma sonucu oluşan ağrı çok klasiktir."

- "Operasyon sonrası da iyileşme hızlı oluyor"

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Çatal, morton nöroma hastalığının başlarında cerrahi tedaviye gerek duyulmadığını, hastalığın başlarında cerrahi tedavi uygulamadıklarını belirtti.

Morton nöroma hastalarının daha rahat ayakkabı giymesini sağlamak ve ayak tabanının altına yerleştirilen çeşitli petlerle absorbsiyon sağlamanın cerrahi tedaviden önce olduğunu aktaran Çatal, bunun dışında hastalarda ödem giderici ilaç tedavisine başladıklarını bildirdi.

Çatal, bunlardan sonuç alamayan hastalarda da o bölgeye çeşitli enjeksiyonlar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"En sık kullandığımız kortikosteroid enjeksiyonudur. Bunu direkt ağrıyan noktaya, ayağın üst tarafından aşağıya doğru yapıyoruz. Ultrasonla yaptığımız enjeksiyonlar daha etkili oluyor. Eğer enjeksiyon da işe yaramazsa, hastanın ağrısı hala çok rahatsız edici boyuttaysa yaklaşık 30 dakika süren ameliyatla sıkılan ve genişleyen siniri çıkartıyoruz. 'Nöronom' dediğimiz kalınlaşmış sinir dokusu çıkartılıyor. Operasyon sonrası da iyileşme gayet hızlı oluyor, hastamız o gün hemen yürümeye başlıyor. 1 hafta ila 10 gün sonra hastamız günlük hayatına dönmüş oluyor. Uzun uzun yatma ve dinlenme periyoduna gerek duymadan hastalarımız normal hayatına geri dönebiliyor." (AA)