Van Gölü havza koruma eylem planı ve değerlendirme toplantısı, Bitlis’in Ahlat ilçesinde yapıldı. Yeni Yaşam'ın haberine göre, Ahlat'ta yapılan bu toplantıya DEM Partili belediyeler davet edilmedi. Van Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Eşbaşkan Neslihan Şedal, bu duruma tepki gösterdi.

Şedal, bu siyasi tutumun çalışmalarını sekteye uğratmak amacı taşıdığını belirterek, “Van Gölü’nü koruma çalışmaları bu politik tavırlarla engellenmek istense de bizler alternatif yollarla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Havzanın yüzde 80’inin Van sınırları içerisinde olduğunu hatırlatan Şedal, “Van Gölü’nün temizliği konusunda kapsamlı çalışmalar, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütüldü. Ancak, bu tür toplantılara kayyum dönemlerinde dahil edilen belediyelerimiz, şimdi çağrılmıyor” diye konuştu.

İklim değişikliğiyle birlikte giderek geriye çekilen ve geleceğe taşınması konusunda risk teşkil eden Van Gölü’nün de bu politikaların hedefi haline gelmesinin mantıksız olduğunu belirten Şedal, şunları söyledi: “Basından öğrendiğimize göre, Van Gölü Havzasını Koruma Eylem Planı’na dair toplantı Ahlat’ta gerçekleştirilmiş ve kayyum gaspı altındaki belediyeler bu koordinasyon toplantılarına dahil edilmiş. Van Gölü’nün sürdürülebilirliği ve korunmasına dair önemli konuların tartışıldığı bu toplantıya DEM Partili belediyelerin dahil edilmemesi kabul edilemez.”

DEM PARTİLİ BELEDİYELERE UYGULANAN AMBARGO

Van Gölü’nde 2015 yılından bu yana dip çamuru temizliği ve arıtma tesisi kapasitelerinin genişletilmesi gibi çalışmaları olduğunu hatırlatan Şedal, bu toplantıya dahil edilmemelerini siyasi bir tutum olarak değerlendirdi. Adilcevaz ve Ahlat belediyeleri, Van Gölü Aktivistleri Derneği, Çevre Koruma İl Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü gibi kurumlar toplantıya dahil edilirken, Van Büyükşehir Belediyesi ve DEM Partili ilçe belediyelerin dahil edilmemesi eleştirildi.

VAN GÖLÜ’NÜN TEMİZLİK SORUNLARI

Van Gölü’nün kirliliğine sebep olan sorunları dile getiren Şedal, “Derelerin temizliğinin yapılmaması, Van Gölü’nün ciddi şekilde kirlenmesine ve sinek popülasyonunun artmasına yol açıyor. Ayrıca, arıtma tesislerinin durumu ve Türkiye’nin en büyük iki feribotunun Van Gölü’nde yük taşıdığı, bu sebeple sintin atıklarının nereye döküldüğü gibi konuları gündeme getirecektik” dedi. Dip çamuru temizliği konusunda bakanlığın desteğini beklediklerini, bu konuda yaptıkları çalışmaları aktarmak istediklerini ifade etti.

‘Alternatifsiz Değiliz’

Van Gölü’nün korunması konusunda fikirlerinin olduğunu belirten Şedal, “Her ne kadar bu siyasi tutum çalışmalarımızı engellemeye yönelik olsa da alternatifsiz değiliz. Van Gölü’nü korumak için belediyeler birliği oluşturulmasını öneriyoruz ve her türlü siyasi tavır karşısında diplomatik ilişkilerimizi sürdüreceğiz” dedi. Van Gölü’nü korumaya yönelik çalışmaların bu politik tavırlarla engellenmek istense de tüm çabalarıyla sürdüreceklerini vurgulayan Şedal, Van Gölü’nün herkes için bir değer olduğunu ve korunması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, hiçbir toplumsal ve doğal güzellik üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini belirtti.