CHP Milletvekili Veli Ağbaba, iktidarın uyguladığı seyyanen zam üzerinden çarpıcı veriler açıkladı. Ağbaba, 2023 yılında memura verilen seyyanen zammın emekli ikramiyelerine yansıtılmamasıyla hem özel sektörde hem de kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatında negatif etki oluşturduğunu ifade etti.
CHP Malatya Miletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Veli Ağbaba, hükümetin memurlara verdiği seyyanen zammın emeklilere yansıtılmamasını "resmen hırsızlık" sözleriyle sert şekilde eleştirdi. 2023 yılının Temmuz ayında verilen ve zamanla artan seyyanen zam uygulamasının emeklilere yansıtılmaması sonucu, aradan geçen 21 ayda her bir emeklinin cebinden toplam 255 bin liranın eksildiğini ifade eden Ağbaba, “resmen hırsızlık” olduğunu söylediği bu uygulamayla emeklilerin haklarının kasıtlı şekilde gasp edildiğini vurguladı.
Emekli aylıklarının memur maaşlarına oranı yüzde 75'lerdeydi
Veli Ağbaba’ya göre, geçmişte emekli aylıkları memur maaşlarının yüzde 75’i oranındayken, bu oran seyyanen zamların kapsam dışı bırakılmasıyla yüzde 45’e kadar düşmüş durumda. Ağbaba, iktidarın "ilave ödeme" adı altında yaptığı seyyanen zammın, emekli maaş ve ikramiyelerine dahil edilmediği için emekli memurlar ve işçi emeklileri ciddi gelir kaybına uğradığını somut hesaplamalarıyla açıkladı. Ağbaba'ya göre eğer bu zamlar emeklilere de yansıtılsaydı, en düşük emekli memur maaşı bugün 35.659 TL'ye, işçi/bağkur emekli maaşı ise 30.512 TL'ye çıkmış olacaktı.
Ağbaba, seyyanen artışın emeklileri de kapsaması durumunda tablonun şöyle olacağını belirtti:
En düşük emekli memur maaşı: 35.659 TL
En düşük işçi-Bağkur emeklisi maaşı: 30.512 TL
Hak kaybı kıdem tazminatına da yansıyor
Bu hak kaybının yanı sıra 2023 yılında memurlara verilen seyyanen zammın emekli ikramiyelerine yansıtılmamasıyla birlikte hem özel sektörde hem de kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatında olumsuzlukların ortaya çıktığını kaydeden CHP'li Ağbaba, "Kanuna göre, işçinin ücreti ne olursa olsun işyerinde çalıştığı her yıl için ödenecek kıdem tazminatı o tarihte uygulanan kıdem tazminatı tavanını aşamıyor. Kıdem tazminatı tavanı ise en yüksek devlet memurunun bir yıllık emeklilik ikramiyesine endekslenmiş bulunuyor. Seyyanen zam en yüksek devlet memuru ikramiyesine yansımadığı için kıdem tazminatı tavanı olması gerekenden düşük kaldı. Bu da asgari ücretin iki katı ve daha fazla ücretle çalışan işçilerin daha düşük kıdem tazminatı alması sonucunu doğuruyor" dedi.