CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda torba kanun teklifine gece yarısı eklenen düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar TL ek borçlanma yetkisi verilmesine tepki gösterdi. Ağbaba, “2023 bütçesi daha gelmeden bitti.... Bütçe bitmeden, oylanmadan 292 milyar borçlanmaya bir 200 daha istiyorsunuz. Gecenin bu saatinde Spor Komisyonu’na götürseniz belki spor olurdu. Ne varsa atmışsınız içine ya. Bu torba kanun değil, çorba kanunu. Bu milletvekillerine de hakaret” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda AKP’li milletvekillerinin gece yarısında verdiği önergeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 200 milyar TL ek borçlanma yetkisi verilmesine tepki gösterdi. Ağbaba, komisyonda yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“BU ÖNERGEYLE 2023 BÜTÇESİ DAHA GELMEDEN BİTTİ”

“Şu anda, sabah 02.53'te bir korsan önergeyle karşı karşıyayız. Olacak iş değil. Bütçe daha Meclis’te oylanmamış, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan bütçe geçmiş, yarın son günü. Bu önergeyle 2023 bütçesi daha gelmeden bitti. 200 milyar borçlanma limitinin artırılması isteniyor. Değerli Sanayi Komisyonu’nun üyeleri, siz niye buna alet oluyorsunuz? Bu sizin konunuz mu? Hadi, OHAL'i anladık, yüzde 2'yi anladık, zeytini anladık, toplu sözleşmeyi anladık, KYK'yi anladık da bu kadar olmaz.

“BÜTÇE BİTMEDEN, OYLANMADAN 292 MİLYAR BORÇLANMAYA BİR 200 DAHA İSTİYORSUNUZ”

Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelmesi gereken bir borçlanma yetkisi Sanayi Komisyonu’ndan çıkarılıyor. Millet bize güler. Bu kadar öngörüsüzlük olur mu ya? Bütçe bitmeden, oylanmadan 292 milyar borçlanmaya bir 200 daha istiyorsunuz. İyi ki Sağlık Komisyonu’na götürmediniz. Orada daha rahat geçebilirdiniz belki ya da Tarım Komisyonu’na ya da Spor Komisyonu’na, gecenin bu saatinde Spor Komisyonu’na götürseniz belki spor olurdu.

“BU TORBA KANUN DEĞİL, ÇORBA KANUNU. BU MİLLETVEKİLLERİNE DE HAKARET”

Bu torba yasanın sizin de içinize sinmediğini ben biliyorum, Sanayi Komisyonu üyelerimizin içine sinmediğini biliyorum. Ne varsa atmışsınız içine ya. Bu torba kanun değil, çorba kanunu. Bu milletvekillerine de hakaret. Sadece bize değil hepimize hakaret. Olacak iş değil. Bunu kim size söylediyse, kim teklif ettiyse alsın götürsün. Böyle bir şey olur mu? Sabahın 3'ünde bir 200 milyar borçlanmayla geliniyor. Duymadınız herhâlde. Bir daha söyleyeyim: 200 milyar, yani 200 katrilyon. Ben komisyon başlarken dedim ki: ‘Bu Mustafa Elitaş, burada masum bir sebeple iki gündür sabaha kadar beklemez’ dedim. Dediğim çıktı mı, çıkmadı mı? Yoksa Elitaş gelecek yüzde 2 barajla uğraşacak.

Sabahtan beri nezaketle dedik ki burada memur sendikaları var, siz de hak veriyorsunuz buna, 2 sendikanın kendi çıkarları için getirmiş olduğu 189 sendikayı yok edecek bir teklif için 4 saattir çağrı yapıyoruz, lütfen diyoruz. Kanuna, anayasaya aykırı. Gözünün içine sokar gibi o 1’den vazgeçmiş 2’yi getiriyor. Ne diyeceğimi şaşırıyorum ben olacak iş değil.”