Siyasi partilerin seçmen tabanları arasındaki yakınlıkları, Twitter’daki ortak takipçileri üzerinden analiz edildi. Analiz AKP-MHP yakınlığı gibi bazı ezberleri doğrulasa da, kimsenin kolay kolay öngöremeyeceği bazı yakınlıkları da gözler önüne seriyor.

dokuz8HABER'in destekçilerinden teknolojist Onur Mat, Türkiye siyasi arenasındaki en popüler partilerin son 50 bin takipçilerine bakarak bu kişilerin başka hangi parti hesaplarını takip ettiklerini inceledi. İnceleme, AKP-MHP yakınlığı gibi ezberleri doğrulayarak bir anlamda kendinin de sağlamasını yapıyordu. Ancak bu inceleme, belki de en tanınır kamuoyu araştırmacılarının öngöremediği bazı yakınlıkları deşifre etti. Onur Mat, Genel İzleyici adlı blogunda şu sözlerle anlatıyor:

PARTİLERİN EN SON 50 BİN TAKİPÇİSİ İNCELENDİ

"Bu analizde, partilerin en son 50'şer bin Twitter takipçisinin takip ettikleri diğer partilerle kesişimlerine baktık. Çünkü birini takip etmek, doğrudan desteklemek olarak yorumlanamasa da, en azından kayıtsız kalamamak olarak düşünülebilir. Bu mukayese sonucu aşağıdaki tabloyu elde ettik: Tablodaki rakamlar yüzde olarak ortaklığı ifade ediyor. Renk kırmızıya gittikçe yüksek ortaklık, yani yakınlık, yeşile gittikçe uzaklık gösteriyor. En yüksek ortaklık AK Parti ile MHP tabanları arasında. Yine beklenebileceği üzere, en uzak kitleler de HDP ve MHP’nin tabanları olarak görülüyor. İkinci en yüksek yakınlık, yüzde 24,6 ile siyaset sahnesinin en yeni aktörleri Gelecek ve Deva partilerinin takipçileri arasında. Bu iki partinin ikincil olarak en çok ortaklaştığı kitle ise İYİ Parti tabanı. AK Parti ve MHP seçmeninden ilgi gördüklerini söylemek zor. İYİ Parti’nin yüzde 21 ile açık ara en çok CHP tabanında teveccüh bulduğunu söyleyebiliriz. En uzak olduğu kitle ise HDP seçmeni.

HDP, TÜM PARTİLERE EN UZAK OLSA DA GELECEK VE DEVA'YA YAKIN

HDP, tabanı diğer partilerle en az ortaklığa sahip parti. Ortaklaşma oranı düşük olsa da, ortaklık oranları yakından uzağa sırasıyla Gelecek Partisi, İYİ Parti, CHP ve Deva Partisi olarak gidiyor. Yeni partiler arasında HDP tabanının en çok ilgisini çeken Gelecek Partisi, en az ilgisini çeken ise Deva Partisi olmuş." Paylaşılan diğer pasta grafiklerde de, partilerin kendi içindeki yüzdeleri verilerek, hangi partinin takipçilerinin kime en yakın olduğu paylaşılmış: Onur Mat, verilerin toplanması ve analizini FAIR prensiplerine göre açık ve tekrarlanabilir olarak yapıyor. Ayrıntılara ve analiz dosyalarına blogdan ulaşmak mümkün.