Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası can kaybı sayısı resmi verilere göre can kaybı her geçen dakika artıyor.
Deprem nedeniyle 7 günlük milli yas ilan edildi. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Ayrıca bölgede Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından OHAL ilan edildi .
dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici ve dokuz8 Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara kentlerde bulunan gazeteciler ve milletvekilleri ile son durumu ve yaşananları değerlendirdi. Depremin üzerinden 2 gün geçmek üzere ama halla devletin ulaşamadığı yerler var. Halk bu duruma tepki gösterirken iktidar yetkilileri ise her şeyin yolunda olduğunu iddia ediyor.
GAZETECİLER DEPREM BÖLGELERİNDEN YAŞANANLARI dokuz8'e AKTARDI
Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'dan bağlanan gazeteciler ise durumun vehametini ortaya koydu. Gazetecilerin ortak vurguladıkları konu ise müdahalelerin yetersizliği ve koordinasyon eksikliği. Maraş'ta bulunan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da devlet kurumlarının bölgedeki yetersizliklerine dikkat çekti.
Bölgede bulunan kentlerde yaşanan son durumları gazeteciler şu şekilde aktardı:
DİYARBAKIR'DA SON DURUM NEDİR?
Diyarbakır'dan Gazeteci Ferat Memetoğlu yaşananları aktardı:
Diyarbakır'da çok fazla yıkılan bina var. Az önce de iki bina yıkıldı. Ne yazık ki müdahaleler geç oluyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı da bu yüzden oluyor. 101 kişi enkazın altından hayatını kaybetmiş şekilde çıktı. 21 bina yıkılmış olarak kayıtlara geçti. Burada yetkililerin basına karşı tavrı da çok rahatsız edici. Galeriya binası iki defa yıkıldı. Son depremden sonra bir kez daha yıkıldı. Oraya gittiğimizde emniyet güçlerinin bize karşı tavrı son derece rahatsız ediciydi.
MARAŞ'TA SON DURUM NEDİR
HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç Maraş'taki son durumu anlattı. Maraş'ta çok ciddi bir yıkımın olduğunu belirten Sarısaç şunları belirtti:,
Biz gördüğümüz orada devlet yok. İnsanlar kendi çabaları ile enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyor. Ya gönüllüler vardı ya da kendi yakınlarını kurtarmaya çalışıyorlardı. Çadırlar bile yok. 10-15 kişilik gruplar naylon parçaları ile korunmaya çalışıyorlar. AFAD her yerde olduğunu söylüyordu ama bizim gittiğimiz yerlerde AFAD yoktu. HDP'nin kriz masaları aktif bir şekilde çalışıyor ve kriz koordinasyon merkezleri ile temas halinde. Kendi çabalarımızla gönüllü olarak çalışıyoruz. Bebek mamalarını bırakın anneler bile biraz ekmek olsa da suya bandırıp bebeklerimize verseydik diyorlar.
GAZİANTEP'TE SON DURUM NEDİR?
Gazeteci Ulaş Yurdal Gaziantep'te yaşananları şu şekilde aktardı:
Bugün gittiğimiz Nurdağı Saklagözü köyünde neredeyse yıkılmayan hane yok. Köy bin haneli bir köy. İnsanlar cenazeleri kendi imkanları ile çıkarmaya çalışıyor. En son 15 cenaze çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor ama artık ümitler azalıyor. Çünkü binalar üst üste yıkıldığı için çok zor. Kentin genelinde arama kurtarma çalışmaları da çok iyi değil. Çok zayıf ilerliyor. Belediyelerin herhangi bir yardım dağıtım araçlarını görmedik. Arama kurtarma ekipleri de dün gece geldi. Genelde polisler ve vatandaşlar kurtarmaya çalıştı. Antep genelinde 300'ün üzerinde cenaze bekleniyor maalesef.
ŞANLIURFA'DA SON DURUM NEDİR?
Şanlıurfa'da Gazeteci Celal Çiftçi, depremde yaşananları ve son durumu anlattı:
Depreme Urfalılar hazırlıksız yakalandı. İkinci depremde birinci depremde hasar gören binalar yıkıldı. Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ediyor. Şanlıurfa'da 95 kişi şimdiye kadar hayatını kaybetti. Urfa'da enerji kesintisinden dolayı fırınlar çalışmıyor ve ekmek üretilmiyor. Valilik bugün hasar olmayan yerlerde fırınların açılması için çağrı yaptı. Ekmekler iki katı fiyatına satılmaya başlandı. Yakıt sorunları da başladı. Petrollerde yakıtlar kalmadı. İnsanlar kendi araçlarında kalmaya çalışıyor. Urfa'da koordinasyon konusunda bir sıkıntı yok. Valilik ve belediye daha koordineli çalışıyor.
MALATYA'DA SON DURUM NEDİR?
Gazeteci Ferit Demir Malatya'daki son durumu anlattı. İkinci depreme canlı yayında yakalanan Demiri Malatya'da çok soğuk bir havanın olduğunu belirtti. Demir şunları söyledi:
Durum çok kötü, hava çok soğuk. İnsanlar nasıl dayanacak bilmiyorum. İnanılmaz bir koordinasyon eksikliği var. Malatya valisi ne yapıyor ben bilmiyorum. Arama kurtarma ekipleri çok yetersiz. Bugün çalışmalara başladılar. Daha bazı enkazların üzerine bugün ekipler gitti. Dondurucu soğukta o enkazın altında olan vatandaşlar ne yapacak bilmiyorum. Artık onlara ilişkin umut giderek yitiriliyor. Malatya'da ölü sayısı yüzü geçmiştir. Enkazın altında hayatını kaybeden insan sayısı da artıyor. Çadırlar yeni yeni kurulmaya başlandı. Büyük bir yıkım var. Binaların hiçbirine girilmiyor. Yeni yapılan binaların depreme uygun binalar yıkılmamış. Çünkü onlar depreme uygun yapılmış binalar. Gelen maden işçileri çok verimli çalıştılar. Onlar çok sayıda canlı çıkardı. Maden işçileri buraya sevk edilmeli. Çünkü onlar daha iyi çalışıyorlar.
İSKENDERUN'DA SON DURUM NEDİR?
İskenderun'dan Gazeteci Saadet Berkyürek son durumu anlatıyor:
"Her taraf yıkılmış durumda. Daha göçük altında kalanlar kurtarılmaya çalışılıyor. Çok zor 48 saat geçirdik. Depremzede olan gazetecileriz. Gazetemizin de binası yıkıldı. Bizler de çok zor durumlar yaşadık. Bir taraftadan enkaz altında kalanların bir tarafta kendimizin haberini yaptık. Gazetenin sahipleri enkaz altında kaldı. Buna rağmen felaketin boyutlarını inceledik haberleştirmeye çalıştık. Günde birkaç defa kenti dolaşıyoruz. Gönüllü yardımları daha aktif geliyor. Eski SSK hastanesinin bir bölümü çöktü. Orada sağlık çalışanları da enkaz altında kaldı. Orada da daha göçük altında kalanlar var. Limandaki yangın da halla devam ediyor.
ADIYAMAN'DA SON DURUM NEDİR?
Adıyaman'dan Gazeteci Fırat Güneş son durumu anlatıyor
"Adıyaman çok yoğun bir şekilde depremi yaşadı. Çok fazla yıkım var. Müdahaleler çok yetersiz kaldı. Enkaz altında çok kişi var. Sağlıklı bilgi alamıyoruz. Enkaz altında halla sesler geliyor. Ama o enkaz altındakileri kurtaracak kimse yok. Arama kurtarma ekipleri çok yetersiz. Binaların çoğu ya yıkıldı ya tahrip oldu. 30 sene önce burada konutlar yapılmıştı ama bu konutların çok sağlıklı yapılmadığını gördük. Şehir Hastanesi çok tahrip gördü ama bahçe kısımlarında ve tahip olmayan bölümlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Diğer kamu kurumlarının tamamında tahrip oldu. Çok ciddi bir organizasyon sıkıntısı var. Ciddi bir yağmur ve soğuk vardı. Buna da bir çare bulunamadı.