Altılı Masa 28 Kasım toplantısından önce yeni anayasa önerisini kamuoyu ile paylaştı. Ülkenin gündemini 2023 seçimlerine kadar şekillendirecek ve konuşulacak olan bu öneriyi ve siyaset gündemini dokuz8HABER'in Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici, Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara ve Ankara temsilcisi Sibel Hürtaş değerlenirdi.
Altılı masanın güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş çalışması açıklandı. Çalışmada, cumhurbaşkanlarının bir dönem ve 7 yıl için seçilebilmesini öneriliyor. Seçim barajının yüzde 3'e düşürülmesi öngörülen çalışmada, milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların yüzde 1'ini alan partilere devletin mali yardımda bulunması ve bu yardımın dörtte birinin partiler arasında eşit olarak dağıtılması önerisi de yer alıyor.
84 MADDE İÇERİĞİ VE 9 BAŞLIK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 28 Şubat tarihli mutabakat metinlerini temel alan Anayasa değişikliği önerisini kamuoyunun takdirine sunduklarını belirterek, "Yasama, yürütme, yargı, temel hak ve özgürlükler, kamu yönetimi başlıkları altında belirlediğimiz ilkeleri 84 madde içeriği ve 9 başlıkta yaptığımız değişiklikle anayasal güvenceye kavuşturmayı hedefliyoruz." dedi.
YEREL YÖNETİMLERİN YETKİ VE SORUMLULUĞU ARTACAK
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, yerel yönetimlere ilişkin ise şunları söyledi:
Mutabakat metnindeki hedeflerimizden bir tanesi yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluklarını artırılması, yerel yönetimlerde demokratik katılım, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin hâkim kılınması, merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki idari denetiminin sınırlarının açıkça belirlenerek yerindelik denetimi anlamına gelen vesayet uygulamalarına son verilmesi idi. Bunu sağlamak üzere Anayasa'nın 127. Maddesinde bir değişiklik teklifi öngördük. Bu değişiklik teklifimizde görevi ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma mahalli idare organlarını veya bu organın üyelerinin İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırma uygulamasına son veriyoruz.
Gündem Siyaset programında Altılı İttifakın açıkladığı anayasa taslağı tartışıldı.
28 KASIM BİR MİLATTIR
Ankara'dan Gazeteci Sibel Hürtaş açıklanan anayasa çalışmasının çok tarihi ve millat olduğunu belirterek şunları söyledi:
Çok önemli bir toplantıydı. Önemli bir eşik aşıldı. Altılı Masa için artık 28 Kasım öncesi ve 28 Kasım sonrası var. Bundan sonra artık adaylık tartışmaları yapılacak. 28 Kasım bir milat olarak kabul edilebilir. İktidarın bir anayasa çalışması vardı Altılı Masa ise benim de bir önerim var dedi. Yeni hükümet kurulmadan var olan hükümet düşmeyecek deniliyor. Cumhur İttifakı'nın bu konudaki tezleri çürütülüyor. Cumhurbaşkanının yetkileri sınırlandırılıyor. Bütçe yetkisi de parlementoya veriliyor. Parlemento artık hesap veren bir konuma oturtuluyor.
CUMHURBAŞKANI ADAYI OCAK'IN 2. HAFTASI AÇIKLANABİLİR
Cumhurbaşkanı tarifi de dün itibariyle yapıldı. O tarife uygun Cumhurbaşkanı adayı açıklanacak. Cumhurbaşkanı adayı Ocak'ın 2. haftası açıklanabilir. Bu tarih bekleniyor. Salonda cumhurbaşkanı adayın ismine ilişkin bir tartışma yoktu. Davetliler arasında en büyük davetiye gazetecilere ayrılmıştı. Taslakta "Türkiye Cumhuriyeti Laik bir devlettir" vurgusu yapılıyor. Önümüzdeki süreçte muhalefet 'laiklik' iktidar ise 'başörtüsü eksenli bir anayasa' teklifi üzerinde tartışacak.
SOSYAL MEDYADA TANITIM EKSİK KALDI
Gökhan Biçici ise toplantının tanıtımının sosyal medyada çok zayıf kaldığını belirtti. Biçici bu toplantıya ilişkin sosyal medyada çok daha iyi tanıtımlar yapılabileceğini söyledi.
Biçici, "Bu taslağı esas alıp demokratik bir anayasa inşa etmenin tam zamanıdır. Asıl tartışma ve kıyamet milletvekili listelerinin hazırlanacağı dönemde olabilir. Eğer çatışmalı bir sürece sürüklerse halkı çok ciddi bir oy kaybına uğrayabilirler. Taksim saldırısının kendilerine oy kazandırmadığını gördüler. 2015 dönemindeki gibi bir çatışmalı süreç artık ters teper. Erdoğan bu nedenle çatışmalı süreçten ziyade daha sosyal projeler ve vizyon yarıştıran bir politika izleyebilir." dedi.
ERDOĞAN SEÇİM SONRASININ DA HAZIRLIĞINI YAPIYOR
Biçici, Cumhur İttifakı içerisinde de çok farklı politik değişimlerin olabileceğine işaret ederek "Erdoğan seçimden sonrasına da hazırlanıyor. Erdoğan, Bahçeli ile ipleri koparacaksa bile parlemento dağılımına bakıp ona göre bir karar verecektir." ,ifadelerini kullandı.
ALTILI MASA BİR ÇERÇEVE SUNDU
Mustafa Kara ise taslağın ruhuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bazı şeylerin daha mekanik geldiğini belirten Kara, "Altılı Masa bize bir çerçeve sunmuş oldu. Bu bir başlangıç olabilir. Temel meselelere ilişkin öze girmediği için gerisini siyaset konuşacak. Eşit vatandaşlık, Kürtlere statü gibi tartışmalar için uygun bir zemin yok. Yeni bir ülke inşa ederken iyi bir fırsat var önümüzde. Bu taslak 6 partiyi bağlayan bir metin. Bu anayasa hazırlık metni yeni ülke inşasında iyi bir zemin oluşturabilir. Yapılan anketler çok inandırıcı değil. Önceki seçimlerde yapılan anketler çok fazla karşılık bulmadı. Akşener ve Mansur Yavaş örneklerinde olduğu gibi. İmamoğlu ve Mansur Yavaş, HDP tabanının oylarıyla kazandı. Provakasyon çabalarına rağmen Altılı Masa halla sokağı tutuyor ve sokakta iyi bir karşılık alıyor.