Gazeteci Gökhan Biçici ve Sibel Hürtaş Artıbir'in son araştırma sonuçlarını Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner'e sordu.
TÜRKİYE'DE MÜLTECİLERLE İŞÇİ SINIFI AYNI SORUNLARI YAŞIYOR
Sibel Hürtaş, mülteci konusunun her ne kadar çok gündemde olmasına rağmen asıl gündemin ekonomik kriz olduğunu vurguladı. Hürtaş, "Akil siyasetin ekonomik krizi daha çok gündemine alması lazım. Göçmenlerin yaşadığı ekonomik sorunlarla Türkiye'deki işçi sınıfının yaşadığı sorunlar benzer. Türkiye'de 10 yıl önce de benzer sorunlar var." diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ 3 SORUNU
Artıbir Araştırma Genel Müdürü Hüseyin Çalışkaner son araştırma sonuçlarını değerlendirdi.
Çalışkaner, araştırmaya göre Türkiye'nin en önemli 3 sorununun ekonomi, hayat pahalılığı ve sığınmacılar olduğunu söyledi.
Çalışkaner, araştırmanın sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:
YÜZDE 55 SIĞINMACI BİR KOMŞU İSTEMİYOR
Türkiye'dekilerin yüzde 55'i sığınmacı bir komşusunun olmasını istemiyor. İnsanlar sığınmacıların gönderilmesini istiyor. Ama asıl gündem ekonomi. Demirel'in dediği gibi boş tencerenin götürmeyeceği iktidar yok. İstediğiniz kadar gündemleri değiştirin asıl gündem ekonomik krizdir. Sokağa çıktığınızda çok ciddi bir sorun var. İnsanlar çok büyük bir geçim sıkıntısı ile karşı karşıya.
AKP'LİLER BİLE MÜLTECİLER KONUSUNDA AKP'Yİ SORUMLU TUTUYOR
Sığınmacılar konusunda kimi sorumlu tutuyorsunuz diye AK Parti tabanına sorduğumuzda onlar da AK Parti'yi sorumlu tutuyor. Toplumun büyük bir bölümü bu sorunun kaynağı olarak AK Parti'yi görüyor ve çözeceğine olan inancı da çok zayıf. Millet İttifakı bu sorunu çözer mi diye sorduk. Çözer diyenlerin oranı daha fazla.
İYİ Parti ile CHP'nin mülteciler konusunda çözümleri çok farklı değil. 6'lı masanın diğer ayağında yer alanların da benzer çözümleri var.
HALK ERKEN SEÇİM İSTİYOR
Son yaptığımız ankette katılanların yüzde 72'si erken seçim istiyor. Hangi partiye oy verirsiniz sorusuna ise muhalefetteki partiler daha çok oy alıyor. Halkın neredeyse 4'te 3'ü artık bir erken seçim istiyor. MHP'nin oylarını düşük bulmuyor musunuz diye soruyorlar. Ama öyle değil MHP şuanda hiçbir etkin politika üretmiyor. İYİ Parti uzun bir süre MHP'nin kopyası olarak siyaset yaptı ama son aylarda yaptığı politika ile merkez sağa oynamak gibi bir hamlesinin olduğunu görüyoruz. Sadece diğer parti seçmenleri değil artık AK Parti seçmenleri bile güçlendirilmiş parlementer sistem istiyor.
Z KUŞAĞI ÇOK MUTSUZ
Halkın yüzde 56'sı mutlu olmadığını söylüyor. Özellikle Z kuşağında bu oran daha da artıyor. Z ve Y kuşağında bu oran çok yükseliyor. Halkta çok ciddi bir mutsuzluk hali var ve fırsatı olanlar yurtdışına gitmek istiyor. AKP'yi çok başarılı bulanların oranı çok düşük.
BİR BASKIN YA DA ERKEN SEÇİM İHTİMALİNİ ZAYIF GÖRÜYORUM
İktidar için erken seçim ya da baskın seçim ihtimali konuşuluyor. Bu kadar çok kriz varken ben bir baskın seçimi asla öngörmüyorum. Bir erken seçim de ancak önümüzdeki yıl olabilir. İktidar bu şartlarda baskın seçime gitmez.
AKP 20 yıldır iktidarda. Toplumun bir kesimi başka bir iktidar görmedi. Acaba bundan daha kötü olabilir mi diye endişe ediliyor. AK Parti yüzde 49'lardan geldi. Şimdi oy oranı oralara yaklaşmıyor bile. AK Parti'nin şuanda 11 milyon gibi bir üyesi var. Sadece AK Parti'nin kayıtlı üyesi 12 milyon. Sadece üyeleri olsa bile ciddi bir oy alıyor.