İYİ Parti kurmayları ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "HDP'nin olduğu masada oturmayız" çıkışı bir anda siyasetin gündemini belirledi.
HDP'den sert karşılık geldi ancak Millet İttifakı'nın diğer ortaklarından henüz bir ses çıkmadı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danışbeştaş Twitter hesabından kimse ile bir hesap içerisinde olmadığını açıkladı. CHP'li eski milletvekili Barış Yarkadaş ise katıldığı bir televizyonda İYİ Parti'nin HDP oyları ile seçilen belediyelerden ihaleler aldığını iddia etti.
6'lı masada son yaşanan HDP tartışması ve kararsızların durumu dokuz8 TV'de tartışıldı.
İYİ Partiden gelen açıklamaları HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, dokuz8 Diyarbakır Gündem programında Bekir Güneş'e değerlendirmişti.
O programa da bu linkten ulaşabilirsiniz.
dokuz8haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin sunduğu Gündem Siyaset programında dokuz8HABER Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş ve dokuz8HABER yazarı Selim Akmen değerlendirdi.
CHP BU TARTIŞMALARIN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYOR
Ankara'nın nabzını yakından takip eden Gazeteci Sibel Hürtaş, iktidarın asıl amacının 6'lı masayı dağıtmak olduğunu söyledi.
Hürtaş şunları söyledi: CHP şuanda bu tartışmanın önüne geçmek istiyor. CHP'nin önünde Ocak ayında Cumhurbaşkanı adayını açıklama takvimi var. Meral Akşener'in açıklaması tartışmayı daha da derinleştirdi. Ülkeyi dolaşan Kılıçdaroğlu ve Akşener'e hep HDP soruluyor. Meral Akşener partisini hep merkez sağa çekmeye çalıştı ve bunu da başardı. Akşener kendi partisine de bunun üzerinden bazı mesajlar verdi. İYİ Parti şuanda kaynayan bir kazan gibi. Akşener'in karşısına bugüne kadar çıkanlar hep tasfiye edildi.
İYİ PARTİ GÜRSEL TEKİN'İN AÇIKLAMALARININ ÜZERİNE ATLADI
Mustafa Kara ise yaşanan tartışmalara ilişkin şunları söyledi: Gürsel Tekin'in söyledikleri çok normaldi ama İYİ Parti kurmayları bunu alıp paylaşınca tartışma alevlendi. Aslında İYİ Parti bunu bu kadar gündemde tutmazsa belki de hiç konuşulmayacak bir konuydu. Gürsel Tekin'in açıklamalarını köpürten İYİ Parti'nin kendisiydi. Akşener de bu yönde açıklama yapınca bir sorun olduğu belli oldu.
Muhalefet kazanacak ama muhalefet kim? HDP şimdiye kadar Millet İttifakına çok ciddi bir muhalefet yapmadı. Kürt sorununu nasıl çözeceklerini sormadı. İYİ Parti'nin bu açıklaması ile yüzleşmesi gerekiyor. Ben HDP ile görüşmem diyen bir Başbakan istemem. Ben Demirtaş sorulduğunda kem küm eden bir cumhurbaşkanı istemem.
Millet İttifakı bölünse bile bu durum CHP, HDP'ye yarayabilir. Bu her zaman geçmişte olduğu gibi olmaz.
KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ İSTENMİYOR
Selim Akmen ise tartışmanın tarihsel sürecine değinerek, "Başkanlık seçimi ile vekillik seçimi arasında ciddi bir karışıklık var. 80 ile başlayan süreç var. Turgut Özal ile devam etti ve son olarak Recep Tayyip Erdoğan ile tek adamlık rejimi devam etti. 1980 ile birlikte Türkiye artık savaş ekonomisi yöneten bir ülkedir. Sedat Peker ifşaları ile görüyoruz ki 80'li 90'lı yıllarda olanlar yeniden etkin.
Korkuyorum ki sistem değişmesin. Son tartışmada da görüyoruz ki ısrarla bir şeyler deneniyor. Öcalan mektupları TRT'e yayınlandı. Tam yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik aniden Gürsel Tekin üzerinden bir tartışma başladı. 80'den başlayan Kürt Sorununun 2023 seçimlerinde de halla çok kanayan bir yaranın olması bir şeylerin çözülmek istenmediğini gösteriyor. Birileri Kürt sorununun devam etmesini istiyor.
Bu sorun devam ettiği sürece bizim bir çözüm bulmamız olanaksız. Sürekli olarak Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu'nun aday olurluğu üzerinde bir tartışma var da neden Kılıçdaroğlu devre dışı bırakılıyor. Milyonlarca seçmeni olan bir partiye nasıl bir aday dayatılabiliyor.
HERKESİN ONAYLAYACAĞI BİR ADAY OLMALIDIR
Bir geçiş süreci olacak. Bu çok sancılı olacak. Ama şimdiden kabineye kimin gireceği tartışılıyor. Bunlar çok gereksiz tartışmalar. Parti tabanlarından bağımsız politikalar üretemezsiniz. Birilerini çok seviyoruz diye başkan seçmiyoruz. Bu 6 partinin bir hedefi var. Bir geçiş planlıyorlar. Burada eğer hepsinin onaylayacağı bir aday belirlenecekse hepsinin parti tabanları da kabul etmelidir. Kürt sorunu çözülmeden bu ülkede hiçbir şey çözülmez. Tekrar Erdoğan benzeri bir adaya gerek yok. Sorun adayın kimliği değil adayın yapacaklarıdır. Bir güç el değiştirecek. Burada kimse gücünü kaybetmek istemiyor. Kimse hesap vermek istemiyor. Yarım trilyon dolarlık bir borç var.
MUHALEFET ADAYININ KAZANACAĞI KESİN ONUN İÇİN BU KAVGA
Artık TSK sahaya inip düdük çalmayacak. Bu maç seyirci sahaya inene kadar devam edecek. Herkesin korkusu şu ilk defa halkın kendi kararı ile sonuçlanacak bir seçim olacak. Bu kavga muhalefet adayının kazanacağının bilinmesinden kaynaklanıyor. Muhalefet adayının kazanacağı bilinmeseydi bu kadar kavga olmazdı. Bu iktidar gidecek bu iktidarı artık ne koruyacak bir TSK var ne de bir medya var. Artık onun için muhalefet adayı kazanacak.
7 MİLYON YENİ SEÇMENİN KİME OY VERECEĞİ BELLİ DEĞİL
Gökhan Biçici ise 7 milyon yeni seçmenin oy kullanacağını vurgulayarak muhalefetin üzerine çok ciddi bir sorumluluk olduğunu söyledi. Bu yeni seçmenlerin muhalefet oy vereceğinin bir garantisinin olmadığını belirten Biçici muhalefet partilerinin söylemlerine çok daha dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bu ülkenin artık yeni bir Tansu Çiler'e ihtiyacı yok. Kimse Tansu Çiler olmaya aday olmasın. Bu ülkede Akşener olmadığı zaman İYİ Parti aynı şekilde devam edebilir mi?
AKŞENER BU DURUMU TOPARLAYACAKTIR
Diyelim ki Mansur Yavaş, İYİ Parti'nin adayı olsun. CHP'nin de adayı Kılıçdaroğlu olsun. HDP de Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini açıklasın. İkinci tura kalacak olan Kılıçdaroğlu'dur. Anketlerde 6'lı masada HDP'nin destekleyeceği bir Kılıçdaroğlu ile HDP'siz bir Kılıçdaroğlu kaç oy alır? Ben önümüzdeki dönemde Akşener'in bu durumu toparlayacağını düşünüyorum.