Bekir Güneş'in sunduğu Yerel Gündem programına bu hafta Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fakir Yılmaz, Manisa'dan dokuz8HABER Editörü Çetin Yılmaz, Artvin'den Gazeteci Uğur İstanbullu, Eskişehir'den Ozan Devrim Yay, Antalya'dan Gazeteci Pelin Tunç, Şanlıurfa'dan Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celal Çiftçi, Van'dan Gazeteci Arif Karakaş katıldı.
Her biri kentlerindeki gelişmeleri ve gündemleri değerlendirdi. Ülkenin en önemli gündemlerinden biri olan öğretmenlerin eylemlerini değerlendirdiler. Öğretmenler, Eğitim Sen'in "MESLEK İTİBARIMIZ, HAKLARIMIZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN EĞİTİM EMEKÇİLERİ OLARAK BUGÜN İŞ BIRAKIYORUZ!" çağrısıyla alanlara çıktı.
Artvin'den Gazeteci Uğur İstanbullu:
Artvin'de öğretmen eylemleri önemli gündemimizdi. Eğitim Sen'in çağrısı ile Alduç, Hopa, Boşka, Şavşat ve Artvin Merkez'de basın açıklamaları düzenlendi. Ardanuç'ta Eğitim Sen çok güçlü bir örgütlülüğe sahipti ancak öğretmenler gitti ve Eğitim Sen güç kaybetti. Diğer sendikalar ise örgütlü olsa bile sokağa çıkmıyorlar. Ne yazık ki sarı sendikalar basın açıklamalarının altında imzaları bulunsa da sokağa çıkmıyorlar.
Şanlıurfa'dan Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Celal Çiftçi:
Ahmet Eşref Fakıbaba'nın AKP'den İYİ Parti'ye geçmesinin ardından Urfa'daki seçmenin tepkisini ölçmek adına tüm siyasi partiler anket yapmaya başladı. Hem kendilerinin hem diğer partilerin oranlarını görmek istiyorlar. AKP'nin oyu %56'dan %37'ye düşmüş görünüyor anketlerde. Fakıbaba'nın yansımaları halen Urfa'da sürüyor.
Çifçi öğretmen eylemleri hakkında; "Türkiye genelinde olduğu gibi eğitim emekçileri Urfa'da sokaklarda. Urfa'daki Eğitim Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun 'Biz eğitimciler olarak eğitim vermek istiyoruz, mağdur olmak istemiyoruz.' dediğini aktardı."
Van'dan Gazeteci Arif Karakaş:
TSO seçimleri krizi devam ediyor. Kazanan her iki taraf da birbirini suçluyor ve seçimin yenilenmesini istiyorlar. 19 grup için de seçimin iptalini talep ediyorlar. Usulsüzlük olduğunu iddia ediyorlar. 9'a 9'luk bir eşitlik söz konusu bu nedenler odayı geçici bir kurumun yönetmesini istiyorlar.
Eğitim emekçilerinin eylemleri hakkında da konuşan Karakaş: "Eylemlere izin verildi. Van'ın merkezinde toplanan öğretmenler protestolarını gerçekleştiriyor. İş bırakma eylemine ücra köyler dışında katılımın tüm okullardan %20-30 civarında olduğu söyleniyor.
Ardahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fakir Yılmaz:
Öğretmenler Ardahan'da da güçlü bir şekilde sokaklara çıktı. Eğitim-İş sendikasının hazırladığı bülten okundu. Ardahan ve Türkiye genelinde aslında bir öğretmen sorunu var. Toplumda öğretmeninden gazetecisine tüm kesimler sansüre uğruyor.
Ardahan'da Baro ve TSO seçimleri sorunlu geçti. Baro seçimleri mahkemelik oldu. Saatinde yapılmaması dava konusu. TSO'da da aynı sorun yaşandı ama Van gibi uzamadı seçim bitti 6'ya 8 başa baş geçen bir seçim oldu.
Eskişehir'den Ozan Devrim Yay:
2 Kasım öncesi sendikalar arasında iş birliği vardı. Ancak bugün Eğitim-İş Eğitim Sen'den ayrı bir eylem yaptı. Alanda bir birleşme olmadı ve bu önemli iş bırakma eyleminde bir arada duramadılar.
Un fabrikası işçileri sendikalaştıkları için işten çıkarılmıştı. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu işçilerle buluştu ve geniş katılımlı bir buluşma oldu. Direniş devam ediyor ve işçiler moralli.
Manisa'dan dokuz8HABER Editörü Çetin Yılmaz:
Türkiye'de biraraya gelen 14 eğitim sendikası meslek kanununa karşı yürüdü. Manisa'da da Eğitim-İş ve Eğitim-Sen ortak eylem düzenledi. Meslek kanunun geri çekilmesi talebiyle bir araya gelen öğretmenlerin sayısı 200'ü buldu.
Manisa'da Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında haber yapan gazeteci Leyla Doğan, belediye başkanın damadının maaşının yükseltilmesi ile ilgili haber yaptığı için yargılandı. Mahkeme ertelendi. CHP mahkemeye yoğun katılım göstedi.
Antalya'dan Gazeteci Pelin Tunç:
14 sendikayı temsilen okunan basın açıklamasında öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarının sorunlarının MEB'in gündeminde olmadığı ve taleplerin görmezden gelindiği vurgusu yapıldı.
dokuz8 TV'de Yerel Gündem programı her hafta Çarşamba saat 14:00'da sizlerle.