Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Müzik otoriteleri tarafından “Viyolonsel dünyasının genç ve karizmatik yeni üyesi”, “Gerçek bir müzik ilizyonisti”, “çalışında barok zarafetini ve Bizans renklerini barındıran genç Türk” olarak tanımlanan  en genç viyolonselcisi Benyamin Sönmez..

Bu sene 11.'si düzenlenecek olan Fethiye Benyamin Sönmez Klasik Muzik Festivali, Fazıl Say’I 2.kez agirlayacak. 20 haziran saat 21.00 de Telmessos antik tiyatroda gerçekleşecek açılış konserine Fazıl Say’a eşlik edecek olan çello sanatçısı  Nil Kocamangil. 21.haziran da aynı yerde Fransız gitar virtiozu Jean - Baptiste Hardy, e  sesiyle eşi eşlik edecek ardından aynı gece Boğaziçi caz korosu sahne alacak. 22 akşamı Fethiye li piyanist Engin Çatal in ardından Türkiye nin ender sanatçılarından Emel Sayın, Ajda Pekkan  gibi sanatçıların ses eğitmenliğini yapan soprano muz Günay Acar Türk esturmanlari ile antik aryalar söyleyecek.23 haziran son gün kapanış konserimiz Patara antik kenti büyülü ortamında meclis binasında  saat 19.00 da Trio Patara ile son bulacak. Festivalimizin olmazsa olmazı gün batımı konserleri 20 haziranda saat 19.00 da Benyamin Sönmez parkında başlayıp 21.haziran da Göcek meydanda 21.22 haziranda Çalış seyir terasında gerçekleşecek.

Photo 5994468830233084308 X

Geç yaşta uluslararası üne kavuşan Türk çellist Benyamin Sönmez, “Viyolenselin Paganinisi”, “Çellonun prensi”, “Çellonun Sultanı” gibi isimlerle anılmıştır.

1983 yılında Almanya’nın Bremen kentinde dünyaya geldi. Babası, müzik grubu ile düğünlerde çalan bir müzisyendi ve oğluna müzik sevgisi aşıladı[.3 yaşında Almanya'dan ailesiyle birlikte Türkiye'ye döndü. Çocukluğu Konya'nın Akşehir ilçesinde geçti.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı kontrbas bölümünde okuyan ağabeyi Mehmet Sönmez’in teşviki ile ilk defa 13 yaşında iken konservatuvar sınavlarına girdi. [2]Sınavı ikinci denemesinde kazanarak 14 yaşında okula kabul edildi ve Nuray Eşen’le viyolensel çalışmaya başladı. 17 yaşında iken katıldığı bir ulusal yarışmada birinci oldu.

18 yaşında iken Stutgart Müzik Yüksekokulu’na giderek ünlü Rus çello solisti ve pedagog Natalia Gutman’ın sınıfına kabul edildi. Ankara’daki okulunu bırakan Sönmez, eğitimine Almanya’da devam edebilmek için Kültür Bakanlığı’nın bursunu kazandı ama iktidar değişikliği sonucu bursu iptal edilince kendi imkânları ile Almanya’da yaşayarak Natalie Gutman ile çalışmayı sürdürdü[2]. Bir sanatseverin desteği sayesinde Moskova’ya giderek Gutman’la çalışmalarına Çaykosvki Konservatuvarı’nda devam etti.. Konservatuvar yıllarında pek çok uluslararası yarışmaya katılarak ödüller kazandı. Moskova’dan sonra Almanya’ya dönüp Heinrich Schiff’le çalıştı.

Sanatçı,  30 Kasım 2011 tarihinde 28 yaşında hayatını kaybetti.