Voleybolda yeşil kart olarak bilinen fair play kartı, cezalandırma sisteminin aksine iyi davranışları teşvik etmek amacıyla ödüllendirme sistemini içeriyor. Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından geçtiğimiz sezon Mersin’deki Türkiye Altyapılar Voleybol Şampiyonası’nda denenen yeşil kart uygulamasının detayları merak ediliyor. Peki, voleybolda yeşil kart ne demek? İşte fair play kartının anlamına dair detaylar…

Voleybolda Yeşil Kart Ne Demek?

Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından geçtiğimiz sezon Mersin’de düzenlenen Türkiye Altyapılar Voleybol Şampiyonası’nda ilk defa denenen ve sonrasında yürürlüğe konan Temiz Oyun, İyi Davranış; Yeşil Kart Projesi’nin detayları merak ediliyor.

Projeyle voleybol maçlarında fair play davranışlarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Peki, voleybolda yeşil kart ne demek? İşte yanıtı…

Voleybolda yeşil kart, fair play davranışlarını ve sporun etik yönünü temsil etmektedir. Bu kart, oyuncu ya da yöneticiyi cezalandırmak yerine sadece olumlu davranışları ödüllendirmeyi amaçlıyor.

Son olarak geçtiğimiz yıl VNL Finallerinde adil oyun için başlatılan yeşil kart uygulaması, beraberinde en çok yeşil karta sahip olan takımlara 30.000 dolarlık fair play anı ödülünü de içeriyordu.

TVF’nin (Türkiye Voleybol Federasyonu) yapmış olduğu açıklamaya göre 2023-24 sezonundan itibaren Voleybol Efeler Ligi ve Sultanlar Ligi’nde de uygulamaya konulan projede, sporcuların ve takım yöneticilerinin adil ve dürüst davranışlarının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Bu gelişme sonrasında voleybolda yeşil kart ne anlama gelir sorusu gündeme gelmiştir.

Yeşil Kart 1-1

Voleybolda Yeşil Kart Projesi

Voleybolda yeşil kart ne demek sorusuna yanıt arayanlar için mevcut bilgileri aktardık. Şimdi projenin detaylarını inceleyelim.

Voleybolda yeşil kart ne işe yarıyor sorusuna yanıt arayan kişiler, TVF tarafından Efeler ve Sultan Ligi’nde uygulamaya konulan bu projenin esaslarını merak ediyor.

Türkiye Voleybol Federasyonu, Mersin’de düzenlenen Türkiye Altyapılar Voleybol Şampiyonası’nda yeşil kart uygulamasını denemiş ve sonrasında Efeler ve Sultanlar Ligi’nde bu uygulamanın yürürlüğe alınması kararını vermiştir.

Tüm dünyada oyun ruhunu koruma, rakiplere saygılı olma, kural ihlallerinden kaçınma ve adaleti sağlamak maksadıyla sporun en temel değerlerinden birisi olarak kabul edilen Fair – Play’in Türkiye voleybolunda bu uygulamayla yürürlüğe alınması bekleniyor.

Voleybolda yeşil kart ne anlama gelir sorusuna yanıt arayanlar için ilgili kartın fair play kartı olarak tanımlandığını söyleyebiliriz.

Voleybolda fair playi temsil eden bu kart, oyuncu ve yöneticilerin cezalandırılmasını değil, ödüllendirilmesini amaçlıyor. Fair-Play ruhunu voleybolda canlandırmak için güçlü bir adım olarak görülen yeşil kartın, sporun ahlaki yönünü öne çıkarmayı hedeflediği bilinmektedir.

Voleybolda Fair Play Kartı (Yeşil Kart) Ne İşe Yarar?

Voleybolda yeşil kart anlamına dair detayları paylaştıktan sonra konuyla ilgili diğer ayrıntılara yer verelim.

VNL Finalleri’nde (dünya voleybolunda) ödülün 30.000 dolar olduğu yeşil kart uygulaması, belirli esaslar çerçevesinde yürürlüğe konuyor. Bu doğrultuda voleybolda fair play kartı (yeşil kart) ne işe yarar sorusuna da yanıt aranmaktadır.

Örneğin Türkiye Voleybol Federasyonu’nun açıklamasına göre Türkiye voleybolunda yeşil kart, sezon sonunda TVF tarafından yapılacak değerlendirmelere göre yeşil kart gösterilen hareketler puanlandırılacak ve en çok puan toplayan ilk üç takım – takım mensubu ödül alacaktır.

Voleybolda yeşil kart avantajları olan bir uygulamayken, voleybol takipçileri tarafında ise ödülün ne kadar olduğu merak konusudur. Voleybolda yeşil kart ne demek sorusuna yanıt arayanlar için ödül sistemine dair ayrıntıları paylaşalım.

Yeşil Kart 2

Voleybolda Yeşil Kart Ödülü

Milletler Ligi’nde Türkiye – Hollanda karşılaşmasında maç esnasında topun blok temasını iddia eden antrenör Daniele Santarelli’nin yeşil kart almasıyla fair play kartı uygulaması gündeme gelmişti.

O dönem için voleybolda yeşil kart nedir soruları sıklıkla araştırılırken, dünya voleybolunda ödülün ne kadar olduğu ise merak konusu olmuştu.

İlk yeşil kart gösterme eylemi, 6 Ekim 2018 tarihinde İtalyan hakem Andrea Puecher tarafından İtalya Süper Kupa yarı finalinde Itas Trentino takımının oyun kurucusu Simone Giannelli’ye Sir Safety Conad Perugia’ya karşı blok dokunuşunu kabul ettiği için verilmişti.

İtalya ve Bulgaristan liglerinde aktif olarak uygulanan yeşil kart uygulaması, Bologna’da düzenlenen VNL 2022 Finalleri sırasında da gündeme gelmişti.

İlgili karşılaşmada fileye birçok kez dokunduğunu itiraf eden Polonya erkek takımına FIVB Başkanı Dr. Ary Graça F. tarafından 15.000 dolar tutarında fair play ödülü verilmişti.

Aynı şekilde fair playi özendirme sistemi olarak kabul edilen yeşil karta en çok sahip olan takım, dünya voleybolunda 30.000 dolar ile ödüllendirilmektedir.

Voleybolda yeşil kart ne demek sorusuna yanıt arayanlar için TVF tarafından Efeler ve Sultanlar Ligi’nde uygulanmaya başlayan bu projenin ödülüne dair bilgilerin henüz açıklanmadığını belirtelim.

Sezon sonunda en çok yeşil karta ve puanına sahip olan ilk üç takıma – takım mensubuna ödül verileceğini açıklayan Türkiye Voleybol Federasyonu, ödül tutarını henüz açıklamamıştır.

Voleybolda yeşil kart ne demek sorusuna dair tüm detayları paylaştık. Merak edilen diğer sorular için yorumlar bölümünü kullanabilir, ayrıca görüşlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.