DÜNYA

WSJ'den, Çinli hackerlerin sorumlu tutulduğu ABD'deki siber saldırılara ilişkin iddia

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre, Çinli hackerların, ABD hükümetinin vatandaşlarını izlemek için "mahkeme izniyle" oluşturduğu sistemlerden yararlanarak bir siber saldırı düzenlediği iddia ediliyor.

Abone Ol

WSJ'nin konuya yakın kaynaklarına göre, saldırganlar, ABD hükümeti ve kurumlarının yasal taleplerle işbirliği yapmak amacıyla kullanılan ağ altyapılarına erişim sağlamış olabilir. Bu erişimlerin, Verizon, AT&T ve Lumen gibi büyük Amerikan telekomünikasyon şirketleri üzerinden gerçekleştirildiği belirtiliyor. Kaynaklar, bunun "büyük bir ulusal güvenlik riski" taşıdığını vurguluyor.

Saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen grup, Çinli "Salt Typhoon" hacker ekibi olarak tanımlandı. Grubun, ABD'deki internet sağlayıcılarının mahkeme kararları veya ulusal güvenlik soruşturmaları doğrultusunda kurduğu "arka kapı" sistemlerini kullanarak saldırıyı gerçekleştirdiği düşünülüyor. Ancak bu sistemlerin istihbarat faaliyetleri için kullanılan gözetleme altyapılarına erişim sağlayıp sağlamadığı henüz doğrulanmadı.

Kaynaklar, siber saldırı sonucunda milyonlarca ABD vatandaşının yanı sıra birçok küçük ve büyük ölçekli işletmenin bilgilerinin çalındığını bildirdi. ABD hükümetinin saldırıyı "ciddi ve endişe verici" olarak değerlendirdiği kaydedildi.

Saldırıdan etkilenen internet sağlayıcılar, özellikle Microsoft, konuyla ilgili soruşturmalarına devam ediyor. Çin hükümeti ise bu suçlamaları reddetti. Washington'daki Çin Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, "Çin, siber saldırılara ve her türlü siber hırsızlığa kesinlikle karşıdır ve bunlarla mücadele etmektedir." açıklamasında bulundu.