Bir firma içkilerde yıllarca süren bir işlemi birkaç günde yapmaya başladı. Malzeme bilimci Martin Janousek ve girişimci Stu Aaron tarafından kurulan Bespoken Spritis isimli girişim yalnızca normal şartlar altında üretimi yıllar süren viskiyi değil, rom ve brendiyi de üç-beş günlük bir işlem sonrası üretebileceğini belirtiyor.

Çeşitli kör tadımlarda ödüller kazanan Bespoken içkileri alkol ve farklı ahşaplardan yapılan mikro fıçı tahtalarını kullanılarak Nespresso makinesine benzettikleri bir teknikle üretiliyor.

İÇKİNİN İÇİNE FIÇI İŞLENİYOR

Aaron, “İçkiyi fıçıya koyup on yıllarca doğanın işini yapmasını beklemek yerine kullandığımız teknoloji sayesinde içkinin içine fıçıyı işliyoruz” dedi. Şirket, bu sayede içkinin olgunlaşması için yıllarca fıçıda beklediği sırada buharlaşmasından kaynaklanan ve ‘meleklerin payı’ adı verilen kaybın da önüne geçildiğini belirtti. Bu yeni girişim İskoç Viski Birliği tarafından, tahmin edilebileceği üzere, hoş karşılanmadı. Birlik birçok pazarda bir içkinin viski olarak tanımlanması için en az üç yıl fıçıda bekletilmiş olması gerektiği şartını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu tanımlamalar viskinin geleneksel yıllanmış bir ürün olarak itibarını korunmasını sağlar. Başka tekniklerle üretilen içkiler bu itibara zarar vermeyecek şekilde adlandırılmalıdır.”

ŞİMDİDEN YARIŞMALARDA BAŞARI ELDE EDİLDİ

Bu hızlı yıllanma süreci tüketiciler tarafından benimsenirse süregelen geleneksel fıçılarda yıllanma süreci için bir meydan okuma anlamına gelebilir. Bespoken şimdiden yarışmalarda başarıya ulaştı. San Francisco Dünya İçki Yarışması’nda iki altın madalya ve American Distilling Institute’s Judging of Craft Spirits’te harman (blended) kategorisinde ödül aldı.