GÜNDEM

Yaşam Hakkı Savunucuları Ümraniye Belediyesi önünden seslendi: Başkan İstifa

Ümraniye Kent Savunması ve Ümraniye Hayvan Hakları İnisiyatifi'nin çağrısıyla Ümraniye Belediyesi önünde bir araya gelen Yaşam Hakkı Savunucuları, Ümraniye Belediyesi'ne ait sahipsiz hayvan barınağında yaşanan katliamı protesto etti.

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

Ümraniye Belediyesi'ne ait barınakta ölü köpek ve kediler bulunmuş yaralı ve hasta hayvanlar ölüme terk edilmişti. Yaşam Hakkı Savunucuları Ümraniye Belediyesi önünde katliamı protesto etti. Ümraniye Belediyesi'ne ait Hekimbaşı'nda bulan sahipsiz hayvan barınağında hasta, yaralı, ölü bulunan, güneş görmeyen hücrelerde ölümü bekleyen kedi ve köpekler bulunmuştu. Çok sayıda Hayvan Hakları Savunucusu barınakta yaşayan hayvanları koruma altına almıştı.

Ümraniye Belediyesi önünde bir araya gelen Yaşam ve Hayvan Hakları Savunucuları, Belediyeye ait barınakta yaşanan katliamı protesto etti. Ümraniye Belediyesi Başkanını istifaya davet etti.

Ümraniye Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasını Ümraniye Kent Savunması Sözcüsü Bulut Can Okuducu okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"Değerli hayvanseverler, Değerli Ümraniyeliler, Değerli basın mensupları;

Bugün Ümraniye Belediyesi Barınağı'nda ve tüm Türkiye'de katledilen, ölüme terkedilen sokak canlarımıza sahip çıkmak için bir araya geldik.

Dün gebzede bugün Ümraniye'de özellikle son 1 ayda yaşanan barınak ölümlerinin artmasına sebep olan yasayı protesto etmek ve bu yasaya dayanarak gerçekleştiren katliamlara dur demek için buradayız.

2 Ağustos tarihinde çıkarılan ölüm yasası ile birlikte ülkemizde 110 bin kapasiteye sahip hayvan barınağı varken 4 milyon sokak hayvanının bu barınaklara kapatılmasının yolu açılmıştır.

20 yıldır yasaların gereğini yapmayan, kısırlaştırma konusunda yetersiz kalan belediyeler şimdi sokağımızda, evimizde işyerimizde kapımızın önünde beraber yaşadığımız canlarımızı öldürmek için sıraya girdiler. Gebzede öldürüp poşete koydular,

Ümraniye'de tarihi geçmiş mamalar vererek canlarımıza kıydılar. bir kafeste onlarca canı bir arada tutarak birbirlerini parçalamasına izin verdiler.

Hayvanların dışkılarını temizlemediler hastalık içinde ölmelerine göz yumdular. Ümraniye Belediyesi ölüm barınağında biz ilk defa değil yıllardır aynı ölümleri görüyoruz.

Bundan 1 yıl önce yine bu barınakta benzer görüntüler yaşanmıştı.

Biz gönüllüler olarak katliam yasası çıktığından beri her gün Ümraniye Barınağını düzenli olarak ziyaret ediyoruz.

10 gün önce Ümraniye meydanında bir basın açıklaması düzenledik. o basın açıklamasında aslında tamda bu yaşananlara nasıl engel olacağımızı aktarmıştık.

Ümraniye Belediyesi barınağında yaşanan sorunları, eksikleri ve yapılması gerekenleri kamuoyu ile paylaştık. takipçisi olacağız dedik ve bugün tamda onu yapıyoruz.

Düzenli ziyaretlerimiz sırasında tarihi geçmiş mamaların kedilere verildiğini ve o kedilerin nasıl can verdiğini tüm Türkiye gördü.

Aynı zamanda adı şaibelere karışmış bir veteriner işleri müdürünün ölen kedilerin hayvan severler tarafından oraya getirilerek komplo kurulduğu iddiasında bulunduğunu da gördü.

Şimdi soruyoruz! neden tarihi geçmiş mamalar verildi bu canlara?

Çünkü Ümraniye Belediyesi her yıl gerçekleştirdiği mama alım ihalesini 2024 yılında gerçekleştirmedi.

2022 yılının 4. ayında 16.240 kg köpek maması ve 5220 kg kedi maması alan Ümraniye belediyesi 2023 yılının 4. ayında 18.800 kg köpek maması ve 5.900 kg kedi maması alıyor

2024 yılında ise bir mama alım ihalesi gerçekleştirmiyor.

Bunun sonucu olarak 13 Ekim günü tarihi geçmiş mamaların verildiği canlarımız ölüme terkediliyor.

Gönüllülerimizin bu görüntüyü görmesi üzerine kısa sürede Ümraniye Belediyesi barınağına geldik. kamuoyunun tepkisi sayesinde barınağın açılmayan kapılarından içeri girmeyi başardık.

Ümraniye barınağında hayvanseverler yıllardır arka bölümleri göremiyordu. barınak yetkileleri ile görüşmelerimiz sonuç vermedi. imza kampanyaları düzenledik sonuç alamadık.

Fakat 13 ekim günü yasaklı ırk denerek göstermedikleri hayvanların çoğunun yasaklı ırk olmadığını hatta tam tersine ürkmüş sakin ve insanlardan korkar bir halde bu ölüm kampında tutulduklarını tespit ettik.

Saldırgan köpeklerle küçük ırkların aynı padoklarda bulunduğunu yavru köpeklerin büyük ırk köpeklerle bir arada durduğunu gördük.

Odacıkların içinde daracık kafeslere bir çok kedinin konduğuna şahit olduk. can çekişen kafası kurtçuk dolu kedileri gönüllü veterinerlerimizle tedavi altına aldık. Bazılarını da maalesef yaşatamadık.

Acil tedavi altına alınması gereken hayvanların kafeslere atılarak kaderine teslim edildiğini gördük.

Demek ki yıllar boyunca hayvanlar böyle kaderine terk edilmiş. ışık bile olmayan odalara mahkum edilmiş.

Kir pas içinde sözde bir barınak, Ümraniye Belediyesi barınağının gerçekte bir ölüm kampı olduğunu gözler önüne serdik. Tekli kafeslerin içindeki hayvanlar sadece bir plastik paletin sığabileceği bir alanda aynı yerde hem mamasını yiyip hem tuvaletini yapmış hem de uyumuştur.

Ayağa kalkacak bir alanları bile yoktur. haftalarca belki de aylarca aynı palet üzerinde yaşamaya mahkum edilmişler.

Gösterilmeyen arka tarafta küçücük daracık alanlarda gün ışığı bile görmeyen yerlerde hayvanlar resmen zindanlara hapsedilmiştir. Bugün en azılı suçluyu bile bu alanlarda yaşatmak insanlık suçudur.

Kapılar ve kafesler açıldığında binaya girilmesini zorlaştıran ağır dışkı kokusundan bizler bile zorlanırken bu hayvanlar burada yaşamaya hapsedilmişlerdir.

Yıllardır barınak yetkilileri tarafından barınağın hijyenik olduğu ozonla temizlendiği, her imkanın sağlandığı en kaliteli mamaların hayvanlara verildiği vatandaşlara beyan edilirken gerçekler o günkü ziyaretimizde ortaya çıkmıştır.

Bu belirttiğimiz tüm hak ihlalleri gönüllülerin çektiği videolarla sabit olup olay yeri inceleme ekipleri tarafından da kayda alınmış ve ilgili savcının da bilgisi dahilindedir. 

13 ekim itibari ile bu ölüm kampında bulunan tüm canları sanatçı dostlarımızın da desteği ile sahiplendirdik gönüllüler aracılığı ile barınaktan kurtardık.

Bugün yaşananların sebebi öncelikle ölüm yasası daha sonrasında bu yasayı hayata geçirmeye dünden razı yöneticilerdir. bu kişiler sadece sokak hayvanlarına değil, ağaca düşman kadına düşman aslında yaşama düşman bir zihniyetin ürünüdür.

Bizler yaşam savunucuları olarak doğamıza kentimize nasıl sahip çıkıyorsak sokakta beraber yaşadığımız canlarımıza da aynı şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Bu sokaklar bizim olduğu kadar onlarında yaşam alanlarıdır. bunu kabul edeceğiz. sokaktaki canlarla birlikte yaşamayı öğreneceğiz, öğreteceğiz.

Buradan Ümraniye Belediyesi yetkililerine sesleniyoruz.

Barınak bu haliyle hayvan etolojik yapısına uygun değildir. Tüm barınak altyapısı değiştirilemeden buraya tek bir hayvanın bile alınması yaşam hakkı ihlalidir. Barınağın çalışmalarına devam etmesi için düzeltmelerinin acilen yapılmasını talep ediyoruz. 

Bu şekilde çalışmaya devam etmesini kabul etmiyoruz.

Tüm kafesler biz hayvanseverlere açılıncaya kadar mücadelemize devam edeceğimizi bildirir belediyenin halkıyla birlikte çalışmasının vicdani bir sorumluluk olduğunu hatırlatırız."