Haber: Fatoş Erdoğan

Yaşatacağız Platformu, Sokak Hayvanlarının katledilmesini içeren toplu tecrit ve katliam yasasının geri çekilmesi için "Katliam Yasasını Tanımıyoruz" sloganıyla Maltepe Meydanı’nda 'Büyük İstanbul Mitingi' düzenleyecek.

Kamuoyunda Katliam Yasası olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliklere karşı hayvan hakları aktivistlerini ve örgütleri bir araya getiren Yaşatacağız Platformu, bugün Kadıköy’de gerçekleşen basın toplantısı ile miting duyurusu yaptı. Her türlü hayvan sömürüsüne karşı olan platformun basın toplantısında vegan atıştırmalıklar ikram edildi. Yaşatacağız Platformu Kadıköy’de düzenlediği basın toplantısıyla 29 Eylül’de gerçekleşecek büyük İstanbul mitingine çağrı yaptı.

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin başlattığı ve birçok kitle inisiyatifinin dahil olduğu nöbet ve eylemlerde bir araya gelen aktivistler tarafından, yasaya karşı kitlesel kampanya örgütleme hedefiyle kurulan Yaşatacağız! Platformu, hayvanların katline ve tecridine karşı olan herkesi 29 Eylül saat 17.00’de Maltepe Miting Alanı’nda gerçekleşecek büyük İstanbul mitingine çağırdı.

Platform üyelerinden Ersin Tek, “AKP ve MHP oyları ile yasanın meclisten geçirilmesinin ardından Türkiye’nin dört bir yanında yerel inisiyatifler kuruldu. Hayvan hakları savunucuları il il, mahalle mahalle örgütlenerek kendi sokaklarındaki hayvanları korumak için bir araya geliyor. Bu yerel direnişler sayesinde pek çok toplama ve katliam girişimi engellenebildi. Mahalle örgütlenmeleri ve eylemleri devam ederken bu yasanın tamamen yürürlükten kalkması hedefiyle kitlesel eylem ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.“ dedi.

Anayasa Mahkemesi yarın yasanın iptalini görüşecek

Anayasa Mahkemesinin Katliam Yasası’nın iptali için yapılan başvuruyu 5 Eylül 2024 Perşembe günü görüşeceğini ifade eden Arzum Bahab, toplumun AYM’den bu katliam yasasını iptal etmesini beklediğini ve kamuoyunun gözlerinin AYM’nin üzerinde olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Anayasa Mahkemesi toplumun büyük çoğunluğunun karşı olduğu, yaşam hakkını tartışmaya açan, ekolojik ve toplumsal dengeye zarar verecek bu yasayı derhal iptal etmeli. AYM sürecine dikkat çekmek ve toplumun yasanın iptaline yönelik beklentisini hatırlatmak için Ankara’da AYM önünde, İstanbul’da da saat 14.00’te Çağlayan Adliyesi önünde olacağız” diyen Sevcan Çamlıdağ, sözlerine şöyle devam etti: “AYM’nin bu yasayı iptal etmesi gerektiğine inanıyoruz fakat çıkacak karar ne olursa olsun bu yasanın uygulanamaz olduğunu, Türkiye’nin hiçbir yerinde bu yasayı uygulatmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu yasayı sokakta, kitlesel bir kampanya ile durduracağız ve sokaktaki hayvanları bugüne kadar yuva bildikleri sokaklarda, mahallelerde güvenle yaşatacağız”.

Yaşatacağız Platformu Nedir?

Biz, sokak hayvanlarını toplama kampı ve ölüme mahkum etmeyi hedefleyen Katliam Yasası'na karşı direnen, mücadeleyi büyüten, bu adaletsizliğe dur diyen kurumlardan ve aktivistlerden oluşan bir platformuz. Platformumuz, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi’nin başlattığı ve birçok kitli inisiyatifinin dahil olduğu nöbet ve sonraki eylemlerde bir araya gelen aktivistler tarafından kurulmuştur.

Amacımız Katliam Yasası’nın meclisten geçmesinden sonra, yasa karşıtı olan herkesle birleşmek ve Katliam Yasası’nın yürürlükten kalkmasını sağlamak, yürürlükten kalkana kadar ise uygulanmasını engellemektir.

Sokakta yaşayan hayvanların özgürlüğü için mücadele eden herkesle, sınırları aşan bir dayanışma örüyoruz. Mücadelenin büyüyebilmesi için kampanyamızın güvenli bir alan olması gerektiğini savunuyor; türcülüğe, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, azınlık ve göçmen düşmanlığına, LGBTİ+ fobiye geçit vermiyoruz. Bir yandan kitlesel kampanyalarla hayvanların katline karşı ses yükseltirken diğer yandan mahalle inisiyatiflerini de bu büyük direnişin parçası hâline getiriyoruz.

Yerelden gelen bilgi ve destekle gücümüzü katlıyor, yasaya karşı topyekûn bir direnişi örgütlüyoruz.

Platformumuz, herkesin eşit söz hakkına sahip olduğu, kararların konsensüs temelinde alındığı kolektif bir mücadele alanıdır. Yaşam hakkı mücadelesi rehberliğinde sokakta, meydanlarda, yaşamın her alanında meşru eylemler düzenliyor; ilke ve değerlerimizle örtüşen Katliam Yasası karşıtı her eyleme destek veriyoruz. Koordinasyon ekibimiz ve komitelerimiz, Platformun ortak kararlarının kolektif olarak yerine getirilmesi için aktivistler tarafından yürütülüyor.