Pike ve pike takımı, ince yapısıyla bahar ve yaz aylarında kullanılan bir tekstil ürünüdür. Hava alan ve hafif yapıdaki özelliğiyle yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarına karşı konfor getirmek amacıyla pike kullanabilirsiniz. Pike satın almadan önce ise dikkat edilmesi gereken bazı kriterlere göre yatağınıza ve yaza en uygun pikeyi bulabilirsiniz. Peki nedir bu kriterler?

Pike Takımı Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Unsur

Yazlık pike seçiminde; uyku kalitesini bozmayacak şekilde kumaş, ölçü ve hijyen özelliklerine dikkat etmenizde yarar var. Ayrıca yatak odasına şıklık katmak amacıyla pikede renk ve tasarım detayına da dikkat edebilirsiniz. Saçaklı, desenli veya dantelli gibi farklı tasarım özellikleri taşıyan pike modelleri arasından yatak odası dekorasyonuna uygun modeli seçebilirsiniz. Tasarım dışında pike takımı almadan dikkat etmeniz gerekenleri de bilmeniz gerekir.

1- Kumaş Hem Rahat Hem de Hijyenik Olmalı

Pike ve pike takımı ürünlerinin mutlaka hijyenik yapıda olması gerekir. Hem uzun ömürlü hem de rahat bir kullanım için kumaşın sentetik malzemeler içermemesi önemlidir. Bu açıdan %100 pamuk ve doğal lifler içeren kumaşlı pikeler ideal bir seçim olacaktır. Ayrıca pike takımı ürünlerinin yıkanabilir özellikte olması da hijyenik kullanım için gereklidir. Genellikle alacağınız yazlık pikeyi 30 dereceyi aşmayacak bir derecede yıkamanız önerilir. Ayrıca pikenin rahat ve hijyenik yapıda olmasını sağlayan anti alerjik özellik için de yumuşak pamuk kumaşlı modeller tercih edilebilir.

2- Nefes Aldıran Kumaş Özelliği Taşımalı

Yazlık pikede aranan temel özelliklerden biri hava geçirgenliğinin yüksek olmasıdır. Bu özellik, nefes aldıran kumaş yapısını gerektirir. Sıcaklık seviyelerinin artış gösterdiği mevsimlerde pikenin rahat ve hava geçirgenliğinin yüksek olması önemlidir. Hava geçirgenliği yüksek bir pike, yaz mevsiminde vücut ısısını dengeleyerek konforlu bir uyku sürecini beraberinde getirir.

3- Mümkünse Pike Takımı Alınmalı

Yazlık pike yerine yaz ayına uygun pike takımı almak daha isabetli bir karar olabilir. Pike takımı içinde yer alan çarşaf ve yastık kılıfları yaz ayına uygun şekilde hava geçirgenliği yüksek şekilde üretilir. Ayrıca pike takımı alarak yatak odasında daha uyumlu bir görünüm de oluşturabilirsiniz. Pike takımı almadan önce renk, desen ve hijyen özelliklerini araştırarak her bir ürünün yatağınıza ve size uygun olduğundan emin olabilirsiniz.

4- Uzun Ömürlü Kullanıma Uygun Olmalı

Yazlık pike takımı, yalnızca yaz aylarında kullanılacak diye bir kural yok. Alacağınız pike takımını her mevsim yatak örtüsü gibi kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka kumaş özelliklerine dikkat etmelisiniz. Bu doğrultuda ince yatak örtüsünde olması gereken konfor ihtiyacını ve yumuşak yapıyı barındıran pamuklu pike modellerini tercih edebilirsiniz. Pikeyi uzun yıllar kullanmak için pike takımında yer alan çarşafın lastikli olmasına ve yıkanabilir özellikte olmasına dikkat edebilirsiniz.

Turuncu Renkli Pike Takimi

5- Pike Takımının Ölçüsüne Dikkat Etmeli

Diğer ev tekstil ürünlerinde olduğu gibi pike ve pike takımı ürünlerinde de standart ve ihtiyaca uygun ölçüde modeller mevcuttur. Standart yazlık pike ölçüsü, tek kişilik için 160x230 cm’dir. Çift kişilik pikelerde ise standart ölçü, 185x230 cm olarak bilinir. Eğer tek kişilik yatak için yazlık pike alacaksanız 90x190 cm’den başlayan tek kişilik pikelere göz atabilirsiniz. Çift kişilik pike için de 140x190 cm’den başlayan modellerden yatağınıza uygun olanı tercih edebilirsiniz.