Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, yaptığı açıklamada, ABD ordusuna ait MQ-9 tipi bir SİHA'nın, Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından Saada kenti üzerinde düşürüldüğünü belirtti. Sözcü, bu olayın ABD'nin Yemen'deki operasyonlarına karşı verdikleri yanıtın bir parçası olduğunu vurguladı.

Aksa Tufanı'na Destek

Seri, kendilerini Gazze'ye destek veren bir cephe olarak tanımlayarak, bu olayla birlikte ABD'ye ait düşürdükleri MQ-9 SİHA sayısının 9'a yükseldiğini belirtti. 7 Eylül’de de Husiler, ABD’ye ait bir başka SİHA’yı düşürdüklerini duyurmuştu.

Ürdünlü Şoföre Destek

Yahya Seri ayrıca, Ürdün ile İsrail arasındaki Kral Hüseyin Sınır Kapısı'nda 3 İsrailliyi öldüren Ürdünlü şoför Mahir Ziyab el-Cazi’nin eylemini takdir ettiklerini dile getirdi ve Gazze'deki Filistin halkının maruz kaldığı şiddete dikkat çekerek Arap dünyasını destek olmaya çağırdı.

Kızıldeniz'deki Durum

Husiler, 31 Ekim 2023'ten bu yana Kızıldeniz'de İsrail'e ait olduğu iddia edilen ticari gemilere yönelik saldırılar düzenliyor. Bu olaylar sonucunda birçok gemi şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurdu. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini korumak adına "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında bir deniz görev gücü oluşturdu.

Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için Avrupa Birliği de Aspides misyonunu başlattı, İtalya ise bu misyona katılarak komutayı üstlendi.