dokuz8GÜNDEM Mersin programında Leyla Serin Kırık’ın konuğu olan Mersin Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus'ta, halkın ve yerel yönetimlerin dayanışmasıyla salgınla mücadele edildiğini aktardı.

dokuz8GÜNDEM Mersin programında Leyla Serin Kırık’ın konuğu olan Mersin Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, Tarsus’ta salgın dönemi ve normalleşmenin nasıl devam ettiği, güncel vaka ve ölüm sayısılarının ne olduğu ile kentteki sosyal projelere ilişkin soruları yanıtladı.

"300 BİNE YAKIN MASKE ÜRETTİK"

Bozdoğan, salgın sürecinde alınan önlemlerin kolektif bir biçimde ortaya konduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı: "Salgınla ilgili sağlık ve ekonomi komisyonları kurduk. Maske üretimi ve dezenfektan üretimine geçmek çok önemliydi. Maskeyi ve dezenfektanı kendimiz üretmeye başladık. Evlerimizde kalan kadınlarımız ile kooperatif aracılığıyla 300 bine yakın maske ürettik. 2,3 milyon yer dezenfektanının üretimi bir belediye için inanılmaz. Yer dezenfektanları şehrin 4000 noktasına dağıldı. Ekonomi komisyonumuzla tarımla uğraşan küçük üreticimizi destekledik. Ürettikleri sütü, patlıcanı, kabağı üreticiden onları mağdur etmeyecek fiyatlar ile satın alarak halkımıza ücretsiz dağıttık. Sütü, peynir, tereyağı ve kefire çevirerek halkımıza dağıttık. Küçük üreticiden 200 tona yakın sebze alarak halkımıza dağıttık. 30 bine yakın erzak dağıtımı yaptık."

"33 VAKA TESPİT EDİLDİ, 4 VEFAT YAŞANDI"

366 bin nüfusu bulunan Tarsus’ta 33 koronavirüs vakası tespit edildiğini, 4 kişinin de hayatını kaybettiğini aktaran Dr. Haluk Bozdoğan, şöyle konuştu: "65 yaş üstü için Türkiye’de bir ilk olan ‘akıllı bileklik’ uygulamasını başlattık. 4 bin akıllı bileklik ile kronik hastalığı olan, Alzhemier olan yaşlarımızı takip ediyoruz. Çocuklarımız için 7 binden fazla boyama ve eğitim kitabı dağıttık. Şunu da belirtmek isterim; dağıttığımız yardımlar zaten halkın kendi parasıdır, vergisidir."

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI BU HASTALIĞA DAHA ÇOK YAKALANDI"

Salgın sürecinde sağlık çalışanın büyük çaba sarf ettiğini ifade eden Bozdoğan, şu ifadeleri kullandı: Pandemide en çok etkilenen sağlık çalışanlarıdır ve oran %20’dir. Doktorlar ve yakınları bu hastalığa daha fazla yakalandılar. 48 saatin 3 saati uyumadan görev yapan doktorlarımız oldu. Bu insanlar gerçek teşekkür edilmesi gereken kahramanlar. Öte yandan belediye olarak kuaförlerin, baroların, kahvehanelerin, sivil toplum kuruluşlarının hatta eczanelerin tüm koruyucu malzemelerini dağıttık. Bu koruyucu malzemeleri Sağlık Bakanlığı mı verdi Belediye mi verdi, anlamsız bir tartışmadır. Biz her konuda koordinasyon içinde, daha güvenli bir normalleşme için çalışıyoruz."

"SAĞLIKLI TARIM VE SERACILIĞA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ"

Belediyenin tarım ve sosyal hayat ile ilgili projelerine de değinen Haluk Bozdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarımla ilgili sanayiye geçişte, yaklaşık 500 bin hektar organize alan içinde 15 bin insana istihdam sağlamak için çalışıyoruz. Tarsus’ta artan ekonomik yoksulluğu inanç turizmini geliştirerek, tarımımızı sanayileştirerek yeneceğiz. Yaklaşık 290 dönüm alanda belediyemiz sağlıklı tarım ve seracılığa öncülük edecek. Kurduğumuz mahalle komiteleri ile birlikte, turizmimizle, tarımımızla, sanayimizle Tarsus’u Güney’in en önde gelen yerleşimi haline getireceğiz. Bunu halkla birlikte çalışarak gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirmek üzere olduğumuz projelerden biri de akademiler, engelli çocuklarımızın, down sendromlu çocuklarımızın çalışacağı +1 kafeler yakında halkla buluşacak. Gençlerimiz akademilerde kültürel ve mesleki faaliyetler ile buluşacak."