TMMOB Ziraat Mühendisleri odası Van şubesi Türkiye'de Tarımsal Öğretimin Başlamasının 175.yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi.

Ziraat Mühendisleri odası Şube Başkanı Engin Işık ‘in yaptığı açıklamada; Bugün her ne kadar Tarımsal Öğretimin 175. Yılını kutluyor olsak da, ne yazık ki ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinde verilen eğitim ve öğretim, 175 yıllık bilgi birikimini ve teknik gelişmeyi yansıtmamaktadır. Bunun en büyük nedeni, plansız ve kontrolsüz biçimde artan fakülte, program ve öğrenci sayısıdır. Ülkemizde 46 ziraat fakültesinin her yıl 5 bin yeni mezun vermektedir, Türkiye’de yaklaşık olarak 120 bin ziraat mühendisinin bulunmaktadır ve yaklaşık olarak 30 bin meslektaşımızın da işsiz olduğu tahmin edilmektedir. Oysaki diğer taraftan ülkemizin gerçek anlamda Tarım potansiyelini göz önünde bulundurursak ülkemizin 150 bin ile 170 bin arasında Ziraat Mühendisine ihtiyaç duyulduğu gözlenmektedir.

"İNSANLAR HALEN AÇLIK VE KITLIKLA BOĞUŞUYOR"

Tarımsal eğitimin ve üretimin çok uzun yıllara dayanan geçmişine rağmen, yaşanan tüm teknolojik ilerlemelere ve üretim tekniklerindeki gelişmelerle ne yazık ki, insanlık hala açlık ve kıtlıkla boğuşmaktadır. Dünyada ve Ülkemizde tarımsal alanlar ve su kaynaklarımız gittikçe azalmakta buna paralel olarak insan nüfusu hızla artmaktadır. Küresel ısınmanın etkileri, değişen çevre ve iklim koşulları, 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun, giderek güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşımı zorlaşmaktadır. Aynı zamanda son bir yıldır yaşadığımız COVID-19 pandemi süreci de, tarımın ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu çok açık ve net olarak bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bu nedenledir ki Ülkemizin tarım topraklarını biran önce işler hale getirmeliyiz ki hem insanlık aç kalmasın hem de Ziraat Mühendislerine daha fazla çalışma alanları açılsın.