Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan değerlendirmeler ışığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme ile ustaların e-Devlet üzerinden "Şantiye-M Sistemi"ne kaydolmaları ve her 5 yılda bir kayıtlarını yenilemeleri zorunlu hale gelecek. Bu adımın yapı güvenliğini artırması hedefleniyor.

"Niteliksiz Ustalar Yapı Kalitesini Düşürüyor"

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, taşıyıcı sistemlerde çalışan ustaların belgelendirilmesinin yapı sağlamlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Tellioğlu, "Türkiye deprem bölgesinde yer alıyor. Sadece müteahhitlere ve mühendislere değil, inşaat sürecindeki her paydaşın yeterliliğe sahip olması gerekiyor. Bu, yapının güvenliği açısından hayati bir önem taşıyor" dedi.

Tellioğlu, niteliksiz ustaların yapı kalitesine zarar verebileceğine dikkat çekerek, "Demirci, hurda demiri esas demir diye kullanabilir. Betoncu, düşük kalitede beton dökebilir. Usta, projeye uygun çalışmayabilir, tüm bunlar yapının güvenliğini riske atar" ifadelerini kullandı.

"Belgelendirme, Hem İş Güvenliği Hem Yapı Kalitesi İçin Şart"

Tellioğlu, ustalık belgesi zorunluluğunun hem iş kazalarının önlenmesi hem de yapı kalitesinin artırılması açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, mevcut belgelendirme sürecinin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Mevcut sistem, kişiyi yetiştirmekten çok sınavla belge almaya yönelik. Ancak belgelendirme sonrası performans iyileşmiyorsa, bu sürecin eğitimle desteklenmesi gerekiyor" dedi.