‘o ağaç, o yol, o gökyüzü ve aklımda’

                                                                                     Didem Madak

Olimpos’ta bir Likyal’lı olduğunuzu düşünün ve gökyüzüne bakın. Gördüğünüz gökyüzüyle 9 -12 Ağustos tarihlerinde Olimpos’ta düzenlenen Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nin gökyüzü aynı gökyüzü olduğunu unutmayın.

İnsanoğluna gizemli ve belki de romantik gelen gökyüzü ile ilgili ne sorular bitmiştir ne de cevapları bulunmuştur. Binlerce yıldır insanoğlu hep gökyüzüne bakmış aynı gökyüzü altında yaşamış ve gökyüzüyle ilgili hayaller kurmuştur.

Astronomi önceleri  çıplak gözle görülen gök cisimlerinin gözlemi yapiliyordu.Gezegen hareketleri matematiksel işlemlerle ifade edilebildiğinden astronomi  hızlı bir ilerleyişe sahip olabildi. Astronominin içerik itibariyle din ve felsefeyle bağlantılı olması ile sosyal değere sahip oldu.

Tarih öncesi çağa ait bir kalıntı, 5000 yıllık bir farkla şu ana kadar bilinen en eski takvim ve M.Ö. 8000 yıllarında yapılmış. İskoçya’nın Aberdeenshire bölgesindeki Dee River vadisinde yer alan Warren Field takvimi, ayın evrelerini taklit ederek kameri ayların izini sürmeye yardımcı olan 12 adet çukuru içerir. Kış gündönümünde gün doğumuna hizalanarak da Güneş yılıyla Ay döngüsünü uyumlu hale getirir. Güneş/Ay döngülerinin kaymasına uyum sağlamak adına M.Ö. 4000 yılında kullanılamaz hale gelinceye kadar sürekli yenilendiği düşünülüyor. İngiltere’deki Stonehenge anıtları. M.Ö. 3000 ila 2000 yıllarında yapıldığı düşünülen buradaki yapıların ana eksenlerinin yaz gündönümünde Güneş’in doğuş yönüyle çakışacak şekilde ayarlandığı görülüyor. Ek olarak Stonehenge’in tutulmaları tahmin etme fonksiyonu olduğu gibi çeşitli spekülatif astronomi bağdaştırmaları da var.

1.   Güneş Tutulmaları sadece Dünya’da mı gerçekleşir?

2.   Neden bütün yıldızlar Kutup Yıldızı’nın etrafında döner?

3.   Bir gün bir yıldan daha uzun olabilir mi?

4.   Nötron yıldızları nötronlardan oluşuyorsa nasıl manyetik alana sahip olabiliyor?

5.   Venüs, Merkür’e göre Güneş’e daha uzak olmasına rağmen neden daha sıcaktır?

6.   Neden Güneş yüzeyinde lekeler vardır?

7.   Bir yıldızın yaşı nasıl evrenin yaşından büyük olabilir?

8.   Gökyüzüne baktığımızda neden yıldızların titrediğini görürüz?

Tüm bu soruların cevaplarını Olimpos Gökyüzü ve  Bilim Festivalinde bulabilirsiniz.Gökbilimin kalbi Olimpos’ta. Bilim insanları ve astrofotoğrafçılar, doğa ve tarihin buluştuğu Olimpos’ta buluşacak. Gökyüzü ve Bilim Festivali’nde uluslararası alanda tanınmış bilim insanlarını ve astrofotoğrafçıları buluşmak için günleri sayıyor.

Memlekette bilim yayıncılığı ve merakı hızla yayılmaya devam ediyor ve festivaller bu heyecan için bir buluşma platformu.Önceleri bilim okur-yazarlığı sınırlı sayıda kitaplar ve dergilere bağlıyken  internetle  birlikte çok farklı çevrelerden insanlar platformlarla bir araya gelerek çığır açan festivaller düzenlemeye başladılar.

Çeşitli bilim atölyelerinin, gökyüzü gözlem etkinliklerinin, panellerin ve konserlerin gerçekleştirileceği şenlik, bilimseverler için hem eğlenceli hem de öğretici zamanlar vaat ediyor. Katılımcılar isterlerse çadırda, isterlerse bungalov odalarda kalabilecekler. Bu şenliğin en güzel yanıysa böylesi bir etkinliğin özlemini yıllardır çeken insanlar tarafından düzenleniyor olması. Yani organizatörler yıllardır bilimi ve bilimsel düşünceyi yaygınlaştırmak için çabalayan, bu yolda başka insanlarla bir araya gelmek, başka insanlara dokunmak için emek sarf eden kişiler. Dolayısıyla şenlik bu yönüyle de çok değerli .

Astrofotoğrafçılığın görünmeyeni görüntülemek, bilinmeyeni bulmak gibi bir yönü bulunmakta. Büyük teleskoplarla çekilen görüntüler bilimsel amaçlı kullanılıyor. Olimpos’un muhteşem atmosferinde, aynı ilgiyi paylaşan insanlarla bir araya gelerek gökyüzü hareketlerini izlenecek.

Perseid Meteor Yağmuru altında sürecek olan Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’nde, astronomi bölümlerinden değerli profesör hocaların sunumları gerçekleşecek.

Bir Olimposlu gibi Olimpos’ta gökyüzünü izleyin.