Sosyal medya hesabı X’ten paylaşım yapan Yönetmen Kazım Öz, ifadeye çağrıldığını açıkladı.

Öz şunları söyledi:

“ Kamuoyuna,

Hakkımda açılmış yeni bir soruşturma için ifadeye çağrıldım. İstanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından; yönetmeni ve yapımcısı olduğum ZER isimli sinema filmimin YOUTUBE gösteriminden dolayı ‘terör örgütü propagandası’ yaptığım iddia edilmiş! …

Zamanında Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen, sonra da yine aynı bakanlık tarafından bazı sahneleri sansürlenen ZER filmine şimdi de bir dava açılarak cezalandırılmak isteniyorum. Daha önce hakkımda açılan başka bir davadan beraat etmeme rağmen…

Belli ki savcılar bir sebep bulmak için çırpınıyorlar! Zer filmi bir propaganda filmi değildir. Propaganda filmlerini görmek istiyorsanız TRT’nizi açın oraya bakın! Vizyona girmiş, uluslararası festivallerde gösterilmiş, ödüller kazanmış bir sinema filminin…

YOUTBE gösterimine dava açmak, ülkemizde sanat alanında sansür ve otosansür’ün hangi düzeye ulaştığını gösteriyor. Ama biz bağımsız ve özgür sanatçılar ne sizin sansürünüze ne de kendi otosansürümüze izin veririz!

Youtube kanalımda gösterimi devam eden filmimin bir suç teşkil edip etmediğini kamuoyunun takdirine bırakıyorum. İfademde belirttiğim gibi ben bir yönetmenim, hangi konuyu seçeceğime ve o konuyu ne şekilde anlatacağıma ben karar veririm.

DAHA ÖNCE BERAAT ETMİŞTİ

Öte yandan daha önce de 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen yönetmen Kazım Öz “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla yargılandığı davada delil yetersizliğinden dolayı beraat etmişti. 

KAZIM ÖZ KİMDİR?

1973, Dersim doğumlu. 1998'de Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Fakültesi'ni bitirdi. 2003'te Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü Yüksek lisans programından mezun oldu. Aynı bölümde doktora programına devam etti. 

1992'den itibaren dört yıl Jiyana Nu tiyatrosunda oyunculuk yaptı ve rejide çalıştı. 1996'dan beri Mezopotamya Sinema Kolektifinde ve kurucularından olduğu Yapım13'te çalışıyor.

İlk uzun metraj filmi "Fotoğraf." "Ax" (toprak) adlı kısa filmi yurtiçi ve yurtdışında toplam altı ödül aldı. Daha sonra iki belgesel film çekti.

Filmleri şöyle; "Fotoğraf" (2001), "Uzak" (2005), "Fırtına/Bahoz" (2008), "Bir Varmış Bir Yokmuş/He Bû Tune Bû" (2014) ve "Zer" (2017).