GÜNDEM

Youtube Türkiye tarihinin en büyük ve en uzun dayanışma yayını gerçekleşti

Türkiye’de 6 Şubat’ta gerçekleşen iki büyük deprem felaketi ardından halk birçok alanda yardımlaşma ve dayanışma ağları organize etmeye, yaraları sarmaya çalışıyor.

Abone Ol

HABER: NURCAN SEVEN

Aralarında Hypatia Bilim’in de bulunduğu 30’dan fazla bilim, teknoloji, sanat ve felsefe platformları da bir araya geldi ve YouTube’da 100 saat kesintisiz süren bağış toplama yayını organize etti.

NE YAPILDI?

30’u aşkın bilim, teknoloji, kültür, sanat ve felsefe kanalları bir araya geldi ve 100 saat süren kesintisiz bir canlı yayın yaptı. Bu 100 saat içerisinde deprem konusu bilim, psikoloji, iletişim ve daha birçok alanda uzman konuklar ile tartışıldı ve bilgi aktarımı sağlandı. Çözüm ve geleceğe ilişkin önemli tecrübe aktarımları yanında bölgeden bağlantılar da gerçekleştirilerek oradan alınan bilgiler de bilimsel olarak değerlendirildi. İzleyicilerin ve dolayısıyla gelecekte de bu yayına erişebilenlerin yaşanan felakete ilişkin doğru bilgi ile buluşturulması sağlandı. Tarihe not düşülecek bir yeterlilikte olan yayın hem nitelik hem nicelik olarak doyurucu ve bilgilendiriciydi. Farkındalık ve dayanışma yaratma hedefi ile başlayan yayın bir sempozyum ve geleceğe yönelik canlı kütüphane arşivi olma özelliği kazandı. Onlarca kanalda eş zamanlı yayınlanan canlı yayın izleyicileri ile etkileşimli gerçekleştirildi. İzleyicilerden gelen fikir, öneri ve eleştiriler titizlik ile incelenmeye çalışıldı ve onların da sözünün aktarılması önemsendi. Ünlü birçok isim yayına konuk oldu ve yayının daha çok insana ulaşmasında katkıda bulundu.

Yürütücü ve destekleyici platformlar: Açık Beyin, Açık Bilim, Akademiklink, Astrapera, Ayhan Tarakçı, Barış Özcan, Basfi ile Deneysel Bilim, Bebar Bilim, DeFi Library, Diamond Tema, Dünyadan Sesler, Emre Yücelen, Erdi Özüağ, Evrim Ağacı, Ferdi Cildiz, Filmler ve Filmler, Gelecek Bilimde, GUHEM, Holosen, Hypatia Bilim, Kaner Kurt, Konsol Üssü, Kozmik Anafor, Legendarium Türkiye, Mesut Çevik, Modart PC, Nekipedia, Pelin Dilara Çolak, Rasyonalist, Senin Biyolojin, Sertaç Aktan, Shockvoice, Technopat, Tek Çare Uzay, TeknoSeyir, Tolga Özbek, Tolga Özuygur, Uzay Çağında Yolculuk,

“BÜYÜK FELAKETLER BÜYÜK DAYANIŞMA GEREKTİRİR”

Peki neden böyle bir organizasyona ihtiyaç duyduk?

1)      Bilim iletişiminin gerekliliği ve varlık sebebi esasında tam da bu olduğu için. Bilim iletişimi en genel tanımıyla kendi içerisinde kapalı akademik dünyanın bilimsel gelişmelerin toplumun geniş kesimlerine “anlaşılır” bir biçimde aktarma çabasıdır. Toplumun geniş kesimlerinin bilim okuryazarlığını ya da gelişmelerden haberdarlığının asgari oranda artırma hedefi vardır. Dünyada ve ülkemizde pandemi gibi ya da böylesi büyük yıkımlara ve travmalara yol açan felaketlerin bilimsel açıdan ele alınması, bilimsel düşünme yöntemlerinin aktarılması hayati öneme sahiptir. Meselelerin doğru neden-sonuç ilişkisi içerisinde ele alınması hem bugünün yakıcı ihtiyaçlarının giderilmesinde akılcı ve verimli bir katkı sağlayacaktır hem de gelecek için çözüm ve önlem noktasında toplumun “denetçilik” ve farkındalığını geliştirecektir.

Yine pandemi, deprem/yangın gibi böylesi kaotik zamanlarda sahte bilim, dezenformasyon, yalan haber ile toplumun gerçeklikten koparılmasının önüne geçmek, toplumsal açıdan hiç de ihtiyaç olmayan yeni yaraların açılmasını engellemek elzemdir.

2)      Geleneksel medya ve yeni medya araçlarının farkı her geçen gün açığa çıkmaktadır. İfade özgürlüğü ve halkın haber alma/gerçeğe ulaşma hakkının siyasi hegemonya altında ezildiğini özellikle böyle dönemlerde çok daha yakıcı şekilde hissediyoruz. Kutuplaştırma siyasetinin toplumun her hücresine sindirilmeye çalışıldığı bir dönemde, hiçbir TV kanalının gerçekleştiremediği bir yayın yeni medya aracında gerçekleştirildi. Tüm farklılıklar “insani zeminde” buluştu ve aynı hedefe yönelik özverili bir ortaklık gerçekleştirildi. Kapsayıcı ve ortaklaştırıcı dil ile ulaşabildiğimiz herkesi yaraları sarmaya, yüzünü bilime çevirmeye ve çözüme katkı sağlamaya davet ettik.

3)      “Ben merkezci algoritmalara” dur dedik. Buradaki her bir yürütücü ve destekleyici platform kendisi ayrı bir yayın açabilir yalnızca kendi kitlesine hitap edebilir, ya da meselenin güncelliğinden yalnızca kendi kitlesini büyütmeye yönelik yaklaşım geliştirebilirdi. Yüksek olasılıkla bu yöntem yeni medya araçlarının algoritma sistemlerinin işini çok daha kolaylaştıracak alışılagelmiş bir yöntem olurdu. 40’tan fazla kanalda eş zamanlı gerçekleştirilen bu yayın hem dijital yayıncılık açısından hem de yayıncılar açısından ilk önemli dayanışma davranışı oldu ve bu bağış noktasında da güzel geri dönüşlere vesile oldu.

Bu maddeler gittikçe uzayabilir, her açıdan değerlendirildiğinde ortaya önemli bir deneyimin çıktığı aşikar. Şu anda en güncel ve içinde yaşarken izlenimlerimiz bunlar ve neredeyse her geçen gün genişleyen yeni maddeler ekleniyor, eklenecek. Lakin işin özü ülkemizde her anlamda uzunca bir süredir ihtiyaç duyulan ve maalesef böylesi bir mesele ile gerçekleştiği için hep buruk ama gururlu hatırlayacağımız bu yardımlaşma ve dayanışma örneği, yürütücü platformların yeni girişimlerine ve bilim iletişimini her alanda etkili kılmaya yönelik yeni tecrübeleriyle yoluna devam edecek.

ŞİMDİYE KADAR 641 BİN DOLAR TOPLANAN BAĞIŞ KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Şu ana kadar 641bin dolar bağış toplandı. İsmi geçen platformlar aracılığı ile toplanan ve toplanmaya devam eden tüm destek Google tarafından Turkish Philanthropy Funds aracılığıyla, kesintisiz ve şeffaf bir şekilde Ahbap, AÇEV, TOG, İhtiyaç Haritası, TEGV gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da üyesi olduğu Afet Platformuna aktarılacak. 

Bağış vermek isteyenler bahsi geçen kanalları ya da https://gelecekbilimde.net/deprembagis adresini ziyaret edebilir.