Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler yeni sezon için hububat ekimine başladı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, “Buğdayda geçen sene yaklaşık 710 bin ton rekoltemiz oldu. Arpada da 200 bin ton civarında yaklaşık. İkisi beraber bir milyon ton üretimimiz oldu geçen sezon. Bu sezon da daha yüksek rekoltelerle bereketli bir sezon geçiririz inşallah” dedi.

Yozgat genelinde 42 bin 227 çiftçi, 4 milyon 648 bin 579,99 dekar alanda tarımsal faaliyette bulunuyor. Tarlalarını ekim için hazırlayan çiftçilerin bir bölümü tohumu toprakla buluştururken bazı çiftçiler de kasım ayı sonuna kadar tarlalarını ekebilmenin telaşını yaşıyor. 

"YAKLAŞIK 3,5 MİLYON DEKARDA HUBUBAT EKİLİŞİMİZ VAR"

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Sorgun Tarım İlçe Müdürü Yusuf Canpolat, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Arslan ile Sorgun Külhüyük köyünde yapılan deneme ekimi çalışmalarına katıldı. Yozgat’ın önemli bir tarım merkezi olduğunu hatırlatan Tanju Özkaya, "Bereketli bir sezon geçirdik. Hububatta, yağlık ayçiçeğinde, mercimekte, nohutta hepsinde bereketli güzel bir sezon geçirdik. Şu an artık üreticilerimiz yeni sezonla ilgili ekimlere başladılar. Yozgat’ta yaklaşık 3,5 milyon dekarda hububat ekilişimiz var, buğday ve arpa ekilişimiz" dedi.

"1 KİLO DAHİ VERİMİN ARTIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Üreticilerin yavaş yavaş araziye çıktığını, ekim çalışmalarının devam ettiğini bildiren Özkaya, araştırma enstitüleri tarafından geliştirilen sertifikalı yerli tohumların deneme ekimlerinin de yapıldığını aktardı. Özkaya, "Biz biliyoruz ki artık şu an günümüzde 1 kilo dahi verimin artırılması çok önemli. Bizim gibi böyle tahıl ambarı diyebileceğimiz şehirlerde araştırma enstitüleriyle beraber geçtiğimiz sezonda 55’e yakın deneme ve demonstrasyon, değişik lokasyonlar kurduk. 1 kilo dahi artırmanın peşindeyiz. İl ve ilçe tarım orman müdürlükleriyle beraber üretimin aksamaması için gerekli tedbirlerimizi aldık, almaya devam ediyoruz.  İnşallah bereketli bir sezon geçireceğiz" diye konuştu.

"BU YIL DA İNŞALLAH GÜZEL BİR SEZON GEÇİRECEĞİZ"

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, geçen yıl 2 milyon 840 bin civarı buğday ekiminin olduğunu, bu yıl yine aynı olacağını düşündüklerini, bu yıl bunun altına düşülmeyeceğini bildirdi. Özkaya, "650 bin civarında da arpa ekilişimiz oldu. Toplamda hububat ekilişimiz, 3,5 milyon dekar bir beklentimiz var, ekilecek" dedi. Özkaya, geçen yıl bereketli bir sezon yaşandığını, yaklaşık 700 bin ton buğday ürünü elde ettiklerine vurgu yaparak şu bilgileri verdi:

"Bu yıl da inşallah güzel bir sezon geçireceğiz. Umudumuz bu şekilde. Geçen yıl üretici, bereketli sezonla beraber iyi de kazandı, satmakta zorluk çekmedi, güzel de fiyat verdi devletimiz. Bu anlamda çiftçi memnuniyeti yüksekti geçen sene. Buğdayda geçen sene yaklaşık 710 bin ton rekoltemiz oldu. Arpada da 200 bin ton civarında yaklaşık. İkisi beraber bir milyon ton üretimimiz oldu geçen sezon. İnşallah bu sezon da üretime bugün işte ekime başladık, daha yüksek rekoltelerle bereketli bir sezon geçiririz inşallah."

"ÇİFTÇİLERİMİZE TAVSİYEMİZ SERTİFİKALI TOHUMA YÖNELMELERİ"

Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık da "Çiftçilerimiz büyük ölçüde ekimlerini yaptılar. İyi bir dönem oldu. Yağış bekliyoruz inşallah. Pek bir sıkıntı yok şu anda. Çiftçilerimize tavsiyemiz, sertifikalı tohuma yönelmeleri. Çünkü verimde yüzde 25 civarında daha artış sağlıyor. Verimlerinin artması için sertifikalı tohum ekmelerini tavsiye ediyorum" dedi.