Haber: Hülya Kılınç

Yunusemre Belediyesi'ne ait köpek toplama ekibi 28 Ağustos 2023 tarihinde bakımevinden aldıkları köpekleri yerlerine bırakmayıp Bağyolu Avdal yol ayrımındaki tali yola ıslak ve çoğu baygın olmak üzere 2'si ölmüş, biri can çekişir halde ölüme bırakmıştı. 


Köpeklerin araçtan yola bırakıldığını gören bir yurttaşın, olayı videoya alıp, fotoğraflarını çekmesiyle belgelenen sokak hayvanlarına eziyet Manisa Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Reyhan Elbirliler tarafından gündeme taşınmıştı. 

Yunusemre Hayvan Katliamı


ADLİ VAKA OLARAK SAĞCILIĞA İTİRAZ EDİLMEDİ


Sokak hayvanlarının Manisa'daki koruyucusu ve savunucusu Reyhan Elbirliler, Yunusemre Belediye Başkanlığı'nın sokak hayvanlarına karşı işlediği suçu ve Milli Parklar tarafından kesilen para cezası ile ilgili şu açıklamada bulundu “Yunusemre Belediye Başkanlığı'na ölüme sebebiyet vermekten 8 Eylül 2023 tarihinde Manisa İl  Tarım ve Orman Müdürlüğü ne yaptığımız suç duyurusuna karşılık  savcılık, 27 Eylül 2023 tarihinde görevsizlik Kararı vermiştir. Adalet  bir kez daha şaşmıştır. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ölüm nedeniyle vakanın adli vaka olduğu konusunda savcılığa itiraz edeceğine, 3 Ekim'de Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın vermiş  olduğu görevsizlik  kararını, bu kez  Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Manisa Şube Müdürlüğü’ne göndermiştir. Adalet bir kez daha şaşmıştır. 


HAYVANLARA KASITLI KÖTÜ DAVRANMAK, PİSİKOLOJİK VE FİZİKSEL ACI ÇEKTİRMEK SUÇLARI


Bölge Müdürlüğü'ne bağlı  Manisa  Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Şefliği, yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucu Yunusemre  Belediye Başkanlığı'na  5199 sayılı  Hayvanları  Koruma Kanunu çerçevesinde  İdari Para Cezası uygulanmıştır. Yani Madde 14/a'ya göre ; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, (…)  dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmekten ceza kesilmiştir. Ölen köpekler göz ardı edilmiştir. 3 köpeğin öldüğü 4 köpeğin baygın olarak başka yere bırakıldığı vakada idari para cezası uygulanmıştır. Adalet bir kez daha şaşmıştır.


YUNUSEMRE BELEDİYESİ PARA CEZASINA İTİRAZ ETTİ 


Buna rağmen  Yunusemre Belediye  Başkanlığı sanki ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorlarmış gibi  Manisa 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne baş vurarak  idari yaptırım yani can acıtmayacak  para cezasına itirazda bulunmuştur. Olay tarihinden  bugüne  6 ay geçmesine rağmen öldürülen ve eziyet çeken canlar için sonuç hala bir hiçtir. Şu köpeğin son nefesindeki inlemelerine hangi vicdan dayanır? Hangi türe ait  olduğu farketmeksizin  işlenen  suçlar cezasız kaldığı sürece adalete muhtaç yasalardan da cesaret alanların insana da hayvana da zulmü devam edecektir. Adaletin bir kez daha şaşmaması için  ölüme sebep olanların cezalandırılmasını yine de güvendiğimiz  Yargıdan bekliyoruz.”