Sanatçı Zülfü Livaneli,  1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması hakkında açıklama yaptı. Livaneli, 30 yıl geçmesine rağmen seçimin tartışıldığını belirtip, "Adaylığı zoraki kabul edince “ortak aday” olmayı şart koştum. Ecevit’i ve Baykal’ı aradım. Desteklerini istedim.  Ama kazanma şansları olmadığı halde hırsla mücadele ettiler" dedi.

Seçim sürecinde yaşadıklarını anlatıp 'değmezmiş' diyen Livaneli, şunları dile getirdi:

"Aradan 30 yıl geçti ama hala 94 seçimleri konuşuluyor. Hem de yalan yanlış. Erdal İnönü’nün kurduğu SHP, İSKİ skandalından sonra yüzde 8’e düşmüştü.  Aday olmam için aylarca bask yapıldı, ricalar, dostluklar devreye girdi. Adaylığı zoraki kabul edince “ortak aday” olmayı şart koştum. Ecevit’i ve Baykal’ı aradım. Desteklerini istedim.  Ama kazanma şansları olmadığı halde hırsla mücadele ettiler. Ankara’da da öyle oldu. 25 yıl her seçimde böyle davrandılar ve kentleri Refah’a teslim ettiler. Karşıma Çiller, Mesut Yılmaz, Erbakan, Susurlukçular ve basın çıktı. Yoketmeye çalıştılar. Kalp spazmı geçirip hastaneye düştüm. Seçimde de oylarımızı hunharca çaldılar. Değmezmiş."


NE OLMUŞTU?

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, geçtiğimiz hafta CHP ile ittifakta yer almayacağını açıklamış, CHP lideri Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na 94 seçimlerini hatırlatmıştı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kariyerinde adım atladığı 1994 seçimlerinde muhalefet iç tartışmalar nedeniyle bölünmüştü. CHP'den çıkan partiler DSP'den Necdet Özkan,  SHP'den Ömer Zülfü Livaneli İBB adayı olmuştu. 12 adayın katıldığı seçimi Erdoğan, yüzde 25,19 oyla kazanmıştı. Seçim sonuçları ise şöyleydi:

Screenshot 2024 01 29 At 17 53 26 İstanbul'da 1994 Türkiye Yerel Seçimleri Vikipedi